TENSIÓ A L'ÀFRICA

Manifestacions massives al Sudan per demanar un Govern civil

L'Exèrcit ha pres el poder després de deposar el president Omar al-Bashir

monmartinez47725870 sudanese demonstrators block the vehicle of a military offic190412110921

monmartinez47725870 sudanese demonstrators block the vehicle of a military offic190412110921 / Stringer

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers de sudanesos continuen prenent els carrers de la capital, Khartum, per demanar un Govern civil després quel’Exèrcit deposés l’expresident Omar al-Bashir dijous passat, després de tres dècades de Govern autocràtic. l’expresident Omar al-Bashirtres dècadesEls ciutadans rebutgen la decisió d’establir una transició liderada per les Forces Armades, que han pres el poder durant dos anys i han suspès la Constitució.

La junta militar anunciada per dirigir el Sudan després de l’enderrocament del presidentOmar al-Bashirha retardat la seva formació per dur a terme consultes amb les forces polítiques, mentre els manifestants segueixen acampats al costat de la seu de l’Exèrcit per demanar el traspàs a una autoritat civil.

Els manifestants, que primer es van concentrar per demanar la sortida del president, han assegurat que no aixecaran la seva protesta fins a aconseguir un Govern civil idemocràtic.

L’Associació de Professionals Sudanesos, que engloba sindicats opositors i ha liderat el moviment des del seu començament el desembre passat, ha demanat a les "forces armades del poble" que recolzin els manifestants davant els líders que intenten "robar" larevolució popular.

L’agrupació ha convocat una pregària multitudinària, coincidint amb el dia sagrat de la setmana per als musulmans, en honor a qui han mort en els passats dies en l’acampada, incloent-hi alguns soldats que han protegit els civils davant dels intents de les forces de seguretat de desallotjar-los.

La Policia i altres cossos de seguretat han exercit la repressió violenta durant les protestes, que van esclatar el 19 de desembre del 2018 i en les quals han mort desenes de persones, 13 tan sols dijous a causa dels trets de les "forces del règim" a tot el país, segons un sindicat de metges opositor.

Notícies relacionades

Per la seva part, l’Oficina de les Nacions Unides per alsDrets Humans ha demanat a les autoritats del Sudan que cooperin amb el Tribunal Penal Internacional (CPI), que reclama des de la dècada passada l’expresident sudanès Al-Bashir per crims de guerra i contra la humanitat durant les rebel·lions a la regió de Darfur

Fonts oficials de l’ONU han expressat també la seva preocupació pel fet que l’Exèrcit del Sudan hagi suspès la Constitució, declarant que "la Constitució conté importants proteccions als drets". Mentre que l’alta comissionada de Drets Humans, Michelle Bachelet, ha demanat a les autoritats que "actuïn d’acord amb l’estat de dret i les obligacions internacionals del Sudan".