CRISI A L'ÀFRICA

L'Exèrcit del Sudan deposa el president Al-Bashir i pren el poder

Milers de persones es manifesten al centre de Khartum a l'espera del posicionament de l'Exèrcit

zentauroepp47714568 omar al bashir190411094514

zentauroepp47714568 omar al bashir190411094514 / Mohamed Nureldin Abdallah

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Sudan, Omar al-Bashir, ha sigut deposat i arrestat per l’Exèrcit del país, segons ha manifestat el ministre de Defensa, Awad ibn Ouf, aquest dijous en una declaració a la televisió estatal. A partir d’ara, un consell militar dirigirà el país durant un període de dos anys, després dels quals se celebraran unes eleccions, ha afegit.

Ibn Ouf ha explicat que s’ha decretatl’estat d’emergència per a tres mesos, s’ha suspès la Constitució, a més d’haver-se tancar l’espai aeri durant 24 hores i clausurat els passos fronterers fins a nou avís. El ministre també ha assegurat que Al-Bashir, en el poder al Sudan durant gairebé 30 anys, continua detingut "en un lloc segur".

L’anunci té lloc després que en els últims dies milers de manifestants hagin estat acampats als voltants del principal complex militar de la capital, Khartum, per demanar el recolzament de l’Exèrcit contra el president ja deposat.

Per una altra banda, el cos de Seguretat Nacional del Sudan ha anunciat aquest dijous l’alliberament de "tots" els presos polítics del país africà, segons va informar l’agència de notícies SUNA. El portaveu del partit opositor Al Baaz, Mohamed Uedaa, ha confirmat a l’agència Efe que les forces de seguretat "han començat a alliberar centenars de presos polítics i activistes", alguns dels quals estaven detinguts des de l’inici de les protestes, el desembre passat.

Protesta ciutadana

Milers de manifestants han continuat acampats als voltants del principal complex militar de Khartum des de dissabte passat per demanar la renúncia d’Al-Bashir. El moviment opositor ja s’ha fet amb una icona: una dona, coneguda com la 'Kandaka', que arenga les masses pujada en cotxes.

El Comitè Central de Metges del Sudan, un sindicat opositor, ha elevat a 22 el nombre de morts des de dissabte, quan els manifestants van decidir passar la nit al carrer i començar la protesta.

Entre els morts hi hacinc militars, que es van enfrontar a les forces de seguretat quan intentaven dispersar les manifestacions aquests dies, segons els activistes.

Carestia i inflació

153 persones més van resultar ferides, moltes de les quals estan en estat crític, i per això les víctimes mortals podrien augmentar, ha advertit el sindicat de metges.

Notícies relacionades

Les protestes es van desencadenar a mitjans del desembre passat per la carestia i la inflació, però aviat es van girar en contra del mandatari, que de moment sembla que compta amb el suport de totes les institucions.

Les manifestacions al Sudan van assolir el seu cim el cap de setmana passat, quan es va establir l’acampada per pressionar l’Exèrcit i que aquest forcés la dimissió d’Al-Bashir, ell mateix un militar que va accedir a la presidència el 1989 per mitjà d’un cop d’Estat.