GIR EN EL CAS

Wikileaks denuncia espionatge "espanyol" a Assange

L'organització revela que un individu els va oferir "a Espanya" material del seu fundador dins de l'Ambaixada equatoriana a Londres

undefined47700515 former consul of ecuador to london fidel narvaez  wikileaks 190410155226

undefined47700515 former consul of ecuador to london fidel narvaez wikileaks 190410155226 / HENRY NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El periodista i fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha sigut víctima d’una sofisticada operació d’espionatge a l’Ambaixada de l’Equador a Londres, on està refugiat des del 2012, segons ha denunciat aquest portal.

Les reunions entre els advocats i un metge a la delegació diplomàtica van ser filmades en secret l’últim any, va assegurar el grup a Londres, dies després que Wikileaks afirmés en un tuit que Assange podia ser expulsat de l’ambaixada d’aquí uns dies. Segons l’organització, un individu "dubtós", no identificat, va oferir tot el material a Espanya a canvi de tres milions d’euros.

El director de Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, va afirmar aquest dimecres que va viatjar a Espanya per veure aquesta persona, que li va mostrar uns vídeos de les reunions que havia mantingut Assange l’últim any, així com la còpia d’un document legal deixat en una sala de l’edifici diplomàtic.

Temor de l’expulsió

Assange està refugiat a l’Ambaixada de l’Equador a la capital britànica des del juny del 2012 per evitar la seva extradició a Suècia, que llavors sol·licitava la seva entrega per uns presumptes delictes sexuals.

Segons Hrafnsson, els intents per expulsar Assange de l’ambaixada han augmentat, cosa que va portar Wikileaks a fer l’advertència d’aquesta situació la setmana passada. Divendres passat, l’organització va tuitejar que Assange seria expulsat de la delegació "al cap d’unes hores o dies", una cosa que no va passar.

"L’única raó per la qual es va evitar va ser perquè ens en vam assebentar i vam publicar la informació", va afirmar Hrafnsson, que va qualificar d’"extensa" l’operació d’espionatge a l’edifici. Assange té restringides les comunicacions i les visites des que el president equatorià, Lenín Moreno, va assumir el poder l’any passat, segons Hrafnsson. I el Govern equatorià l’acusa d’haver filtrat informació sobre la vida personal de Moreno.

D’acord amb el director de Wikileaks, la policia espanyola ha sigut informada que hi ha documents i vídeos que estan a la venda, i el cas ha passat a mans d’un jutge que ha iniciat una investigació.

Queixes sobre l’Equador

Per la seva banda, l’advocada de WikiLeaks, Jennifer Robinson, va indicar que remetrà una queixa d’aquestes activitats a les Nacions Unides, mentre va expressar la inquietud per la cooperació que el Govern equatorià està tenint amb els Estats Units.

"Sabem que hi ha una acusació segellada als EUA per processar-lo" i que "qualsevol garantia del Govern del Regne Unit que no seria extradit (als EUA) no és creïble", va assegurar.

Assange va sol·licitar l’asil a l’Equador al final d’un llarg procés d’extradició a Suècia als tribunals britànics i va començar un cas difícil de solucionar, ja que el Regne Unit s’ha negat reiteradament a facilitar-li un salconduit que li permeti posar rumb al país llatinoamericà.

Notícies relacionades

El 2010 Wikileaks va divulgar més de 90.000 documents classificats relacionats amb accions militars nord-americanes a l’Afganistan i prop de 400.000 documents secrets sobre la guerra de l’Iraq. Aquell mateix any va començar a airejar uns 250.000 cables diplomàtics provinents del Departament d’Estat dels EUA.

L’activista té por que, si surt de l’ambaixada, les autoritats del Regne Unit l’extradeixin als EUA.

Temes:

Wikileaks