Un grup dissident s'atribueix l'assalt a l'ambaixada de Corea del Nord

El col·lectiu, que es va rebatejar com a Free Joseon (Corea Lliure), afirma que l'acte "no va ser un atac" i que "ningú va ser colpejat"

jcarbo47334757 embajada corea madrid190314142449

jcarbo47334757 embajada corea madrid190314142449 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Andrés Sánchez Braun / Efe / Seúl

El grup activista Cheollima Civil Defense (CCD) va reivindicar aquest dimecres l’assalt a l’ambaixada nord-coreana de Madriddesprés d’aixecar-se el secret sobre la investigació judicial del succés, i va negar que es tractés d’un atac violent.

A la pàgina web del grup, que recentment es va rebatejar com a Free Joseon (Corea Lliure), s’assegura que "no va ser un atac", sinó que l’agrupació va respondre "a una situació urgent a l’ambaixada de Madrid", que va ser convidada a l’interior de la legació i que, "en contra del que s’ha publicat, ningú va ser emmordassat ni colpejat".

La interlocutòria del jutge José de la Mata, que va aixecar dimarts el secret sobre la investigació dels fets, assenyala que el considerat capitost de l’operació, el mexicà Adrian Hong Chang, va entrar a l’ambaixada utilitzant una identitat falsa per reunir-se amb el principal representant nord-coreà a Espanya, l’encarregat de negocis So Yun-sok.

Però, en contra del que assegura CCD, la interlocutòria, que d’altra banda no esmenta el nom del grup en cap moment, afirma que Hong va franquejar el pas a la resta de persones que van assaltar l’edifici el 22 de febrer i que aquests "van començar a colpejar violentament els seus ocupants, fins que van aconseguir reduir-los i col·locar-los grillons i brides per immobilitzar-los".

Matxets, ganivets i barres de ferro

La interlocutòria també contradiu el que assevera el missatge a la web –"per respecte al país amfitrió, Espanya, no es van fer servir armes"– i relata que es van utilitzar matxets, ganivets, barres de ferro i armes de foc simulades per intimidar el personal de l’ambaixada, als quals els van sostreure dispositius informàtics.

La publicació de CCD assegura que "no hi va haver altres governs involucrats o que fossin conscients" de l’operació i que "no va tenir relació amb la cimera de Hanoi" entre Corea del Nord i els Estats Units sobre desnuclearització que es va celebrar dies després. A més, demana disculpes a les autoritats espanyoles.

Afegeix que el grup té "proves que donen veracitat" al seu relat dels fets i que, de moment, no pot compartir més informació per garantir l’anonimat dels seus membres i evitar convertir-los en objectiu del règim de Pyongyang.

Contacte amb l’FBI

Al seu torn, reconeix el contacte mantingut amb l’FBI nord-americà sobre el qual va informar el diari ‘Washington Post’, però acusa l’oficina federal d’investigació de trencar el seu acord de confidencialitat i de posar en perill els integrants de CCD.

Hong, per a qui el jutge De la Mata ha sol·licitat als EUA l’extradició juntament amb el ciutadà nord-americà Sam Ryu, apareix ara com a principal candidat per ser el líder de CCD.

La web especialitzada ‘NK News’ assegura, citant fonts pròximes a l’assumpte, que Hong, resident als EUA, és un dels fundadors de l’organització Liberty in North Korea (LiNK), que dona suport a desertors nord-coreans, i que podria haver obtingut el passaport mexicà per ser fill de missioners que van ser a Mèxic.

L’any següent de fundar LiNK, Hong va ser detingut a la Xina –i posteriorment deportat als EUA– junt amb dos membres més de l’organització i sis desertors nord-coreans que mirava d’ajudar a arribar a Corea del Sud (una cosa que no permet el Govern de Pequín).

Representants de LiNK contactats per Efe es van limitar a remetre un comunicat en el qual asseguren no tenir relació amb aquesta persona.

"Adrian Hong va ser cofundador de LiNK quan era universitari, però no té relació amb l’organització des de fa més de deu anys. No tenim coneixement de les seves activitats recents i no tenim informació sobre l’incident de l’ambaixada de Madrid", diu el text.

‘NK News’ afirma també que Hong va fundar una organització anomenada Joseon Institute, entitat amb un propòsit fundacional similar al de CCD, que ha assegurat estar darrere del rescat de nord-coreans amenaçats pel règim i que ha arribat a proclamar un govern a l’exili i a vendre visats per entrar a Corea del Nord quan "sigui alliberada".

Notícies relacionades

Hong, que també va treballar amb la fundació TED, va ser al seu torn director gerent d’una altra entitat basada a l’estat de Nova York (EUA) anomenada Pegasus Strategies.

Crida l’atenció que Cheollima, cavall de velocitat sobrenatural de la mitologia xinesa que en l’imaginari coreà pren la forma d’un corser alat i dona nom a CCD, recordi poderosament Pegaso, el rossí amb ales de l’Olimp grec.