conflicte diplomàtic

La Policia i el CNI assenyalen la CIA nord-americana per l'assalt a l'ambaixada nord-coreana a Madrid

Almenys dos dels deu atacants han sigut identificats i tenen vincles amb els serveis secrets nord-americans

corea-norte

corea-norte

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) assenyalen l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) dels Estats Units com a part implicada en l’assalt al’Ambaixada de Corea del Nord a Madrid.  Almenys 2 dels 10 atacants han sigut identificats i tenen vincles amb els serveis secrets nord-americans,segons informa ‘El País’. Quan les forces de l’ordre espanyoles han preguntat a la CIA sobre la seva intervenció, la seva resposta ha sigut negativa però "poc convincent".

El divendres 22 de febrer, un grup de persones van entrar en aquest edifici –situat al número 43 del carrer Darío Aparicio, al districte de Moncloa-Aravaca– i van agredir i interrogar elsvuit treballadorsdel centre diplomàtic. Una dona es va escapar per la finestra i va acabar alertant la policia, però els assaltants es van emportar diversos ordinadors i mòbils.

Després de donar la veu d’alarma, un agent va acudir a la legació, però el súbdit nord-coreà que va obrir la porta el va despatxar assegurant que tot "era normal". El policia, en la seva vigilància posterior, va observar com dos cotxes d’alta gamma abandonaven la finca a tota velocitat, i després van ser abandonats més tard a la zona, cosa que dona més misteri al cas.

Comando militar

Les forces de l’ordre han aconseguit –gràcies a les gravacions de les càmeres de seguretat, a l’interrogatori dels ostatges i a l’estudi dels vehicles– identificar alguns dels implicats, però quan Espanya ha sol·licitat explicacions la resposta ha sigut "poc convincent", segons fonts governamentals.

Els indicis assenyalarien l’espionatge nord-americà, en col·laboració amb el de Corea del Sud. De fet, la investigació de la CGI policial i de la intel·ligència espanyola aviat va descartar que fos una acció de delinqüència comuna, a l’estar planificada com si es tractés d’un comando militar: no buscaven diners, només arxius informàtics i telèfons.

El Jutjat 5 de l’Audiència Nacional s’ha fet càrrec de les indagacions i podria ordenar la detenció dels identificats, tot i que fonts consultades admeten que sembla poc probable que es pugui provar judicialment la implicació de la CIA.

Interlocutor al Vietnam

Notícies relacionades

Aquesta ambaixada va ser oberta l’octubre del 2013 perKim Hyok Chol, que quatre anys més tard seria expulsat d’Espanya per les proves balístiques de Pyongyang. Aquest diplomàtic va ser un dels principals recolzaments de Kim Jong-un en els seus contactes amb Donald Trump en la Cimera del Vietnam, on les negociacions no van arribar a bon port.

Precisament, Espanya creu que aquesta operació d’intel·ligència buscava recollir informació sobre Kim Hyok Chol.