UN DIVORCI COMPLICAT

El Regne Unit reduirà en un 87% els aranzels a les importacions si hi ha 'brexit' sense acord

Londres assegura que no durà a terme control de duanes amb Irlanda per evitar una frontera física

zentauroepp46644644 london  england   january 21  a protest placard reading  we 190121134225

zentauroepp46644644 london england january 21 a protest placard reading we 190121134225 / Leon Neal

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Regne Unit reduirà dràsticament els aranzels duaners en cas de 'brexit' sense acord i no durà a terme controls de duanes a la seva frontera amb Irlanda per evitar una frontera física.

El Govern britànic ha anunciat que, en aquest nou règim duaner, que entraria en vigor la nit del 29 de març en absència d’un acord de divorci amb la Unió Europea o un ajornament de 'brexit', el 87% de les importacions no estaria subjecte a drets d’importació durant un període de fins a dotze mesos, a l’espera de la introducció d’un règim duaner permanent.

"Si deixem [la UE] sense acord, eliminarem la majoria de les nostres tarifes, mentre les mantindrem per a algunes de les indústries més sensibles", va dir el Secretari d’Estat de Política comercial, George Hollingbery. "Aquest enfocament equilibrat ajudarà a recolzar els llocs de treball britànics i evitarà una alça potencial de preus que afectarà les llars", va afegir.

Alimentació i automoció

En la majoria dels casos, els aranzels de certs productes alimentaris, com la carn de cap de bestiar, be, porc, pollastre i certs productes lactis, es reduirien, però no s’eliminarien per protegir els productors britànics. Respecte al sector de l’automoció, el Govern va anunciar que els fabricants "no estarien subjectes a aranzels duaners addicionals sobre les parts importades de la UE per evitar la interrupció de les cadenes de subministrament".

Aquest nou règim no s’aplicaria a les importacions de països amb els quals el Regne Unit ja ha firmat un acord de lliure comerç, així com a uns 70 països en desenvolupament que tenen accés preferencial al mercat del Regne Unit. El Govern també va declarar que no aplicaria aranzels ni duria a terme controls duaners sobre les mercaderies que passessin per la frontera d’Irlanda del Nord.

Notícies relacionades

Després de conèixer-se aquest pla, la directora general de la Confederació de la Indústria Britànica (CBI, en anglès), Carolyn Fairbairn, va declarar a la cadena BBC que aquestes mesures demostren els problemes d’un 'brexit' sense acord.

"El que estem sentint és el canvi més gran en termes comercials que aquest país ha afrontat des de mitjans del segle XIX sense consultar amb l’empresa i sense temps per preparar-se. Aquesta no és la manera de dirigir un país", va afegir Fairbairn.