Crisi a Veneçuela

Maduro demana als militars un pla de «desplegament permanent» a tot el país

Abans, Maduro va reiterar que el seu país no necessita aquestes donacions perquè els veneçolans no són captaires

Venezuela s President Nicolas Maduro attends a military exercise in Charallave  Venezuela February 10  2019  Miraflores Palace Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Venezuela s President Nicolas Maduro attends a military exercise in Charallave Venezuela February 10 2019 Miraflores Palace Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY / HANDOUT (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
EFE

El governant de Veneçuela, Nicolás Maduro, va demanar al tancament de divendres als caps militars que disposin un “pla especial de desplegament permanent”, enmig de la crisi de governabilitat per la qual passa el país des que el cap del Parlament, Juan Guaidó, es va proclamar president encarregat.

“Fem un pla especial de desplegament permanent i d’adequació de força, ho demano de manera progressiva [...], un pla per mantenir mobilitzada la Força Armada Nacional Bolivariana (Fanb) en defensa de la nació”, va dir el mandatari en una reunió amb jerarques militars transmesa per la televisió estatal VTV.

Tot i que no va oferir més detalls sobre aquest pla, ni va apuntar quan es posarà en pràctica, el líder chavista sí que va dir que ha de comptar amb els tancs, míssils i soldats de la República, i que ha d’arribar a “tot el territori” veneçolà.

Aquesta sol·licitud de Maduro, en el poder des del 2013, passa quan el líder opositor Juan Guaidó ha dit que el dia 23 l’oposició, juntament amb milers de simpatitzants, ingressaran els ajuts que s’apleguen a la ciutat colombiana de Cúcuta i que serviran per pal·liar la crisi humanitària que, assegura, pateix el país.

Una font diplomàtica ha dit avui a Efe, sota condició d’anonimat, que ja hi ha “avions militars” nord-americans que “van de camí a Veneçuela amb ajuda” humanitària.

Abans, Maduro va reiterar que el seu país no necessita aquestes donacions perquè els veneçolans no són captaires, i perquè constitueixen un “xou” per intentar treure’l del poder.

Així mateix, durant la seva trobada amb militars d’aquesta nit, va assegurar que des dels Estats Units i Colòmbia es tracen “plans de guerra contra Veneçuela”, per la qual cosa va demanar als militars “estar ben desplegats i preparats per defensar” el territori.

Notícies relacionades

Veneçuela viu una situació d’inestabilitat política des que el 10 de gener Maduro va tornar a prendre possessió del càrrec després d’imposar-se en les eleccions de maig passat, no reconegudes per part de la comunitat internacional.

El 23 de gener, Guaidó va invocar diversos articles de la Constitució veneçolana per reclamar que, com a cap del Parlament, podia declarar-se president interí al considerar il·legítima la presa de possessió de Maduro.