Veneçuela afirma que els EUA han retirat el seu personal diplomàtic a Caracas

L'agregat militar del país llatinoamericà a Washington trenca amb Maduro

zentauroepp46693117 guaido190125131010

zentauroepp46693117 guaido190125131010 / Carlos Garcia Rawlins

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Govern deVeneçuelaha assegurat que el personal diplomàtic de l’ambaixada dels Estats Units a Caracas ha abandonat el país juntament amb els seus familiars. El personal va ser escortat per agents de seguretat veneçolans fins a l’Aeroport Internacional Simón Bolívar. El president Nicolás Maduro va informar al seu torn que en 30 dies els dos països definiran la creació d’una Oficina d’Interessos com la que funcionava a Cuba abans que l’illa restablís els seus vincles amb Washington.

Els EUA van reconèixer Juan Guaidó com a “president encarregatEls EUAJuan Guaidó”. El titular del Congrés havia demanat al seu torn als diplomàtics romandre a Veneçuela.

Notícies relacionades

El passat 23 de gener, el presidentNicolás Madurohavia anunciat la ruptura de relacions amb els EUA. Al seu torn, havia donat un termini de 72 hores per a la sortida dels funcionaris d’aquest país. Veneçuela va ordenar la tornada del personal consular a territori nord-americà. 

Una deserció impactant

En aquest context, Carlos Vecchio, el coronel José Luis Silva, agregat militar de Veneçuela als Estats Units, va decidir recolzar Juan Guaidó com a president interí del país.  “Jo, en la meva posició d’agregat de Defensa de Veneçuela als Estats Units, no reconec el senyor Nicolás Maduro com a president de Veneçuela. Reconec Juan Guaidó d’acord amb el que s’estableix a la Constitució”, va dir Silva en una entrevista telefònica amb el ‘Nuevo Herald’.  L’oficial, designat en aquest càrrec pel mateix Maduro cinc anys enrere, va instar els cossos militars del país a revoltar-se contra el Govern. “A tots els que porten armes, que sisplau no ataquem el poble. Nosaltres també som del poble i ja està bé de continuar suportant un govern que ha traït els principis més bàsics i que s’ha venut als interessos d’altres països”, va dir.