exhibició polèmica

Un Ronald McDonald crucificat genera un gran escàndol a Israel

L'alcaldia de Haifa decideix retirar d'una exposició una obra que representa el pallasso de la cadena d'hamburgueses a la creu, com Jesucrist, després de les protestes de la comunitat cristiana

zentauroepp46585746 refile   removing restrictions a sculpture by finnish artist190118165932

zentauroepp46585746 refile removing restrictions a sculpture by finnish artist190118165932 / AMMAR AWAD

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Una obra d’art ha provocat tant escàndol a Israel que ha obligat les autoritats a retirar-la de la sala d’exposició. La religió és intocable a Terra Santa i sovint sorgeixen polèmiques quan l’art s’atreveix a desafiar-la.

En aquesta ocasió, l’ofensa l’ha causat l’escultura “McJesus” de l’artista finlandesa Jani Leinonen. La peça representaRonald McDonald (el pallasso símbol de la cadena d’hamburgueses McDonalds) crucificat com Jesucrist i que s’exhibeix juntament amb altres obres -algunes de controvertides– en el marc de l’exposició “Béns Sagrats”,al Museu d’Art de Haifa.

El diumenge passat, les esglésies ortodoxa grega i catòlica grega de Haifa van presentar una sol·licitud davant d’un tribunal per obtenir un mandat judicial per eliminar “McJesus” i dues obres d’art més de l’exposició perquè, segons van dir, mostraven Jesús i Maria com a objectes comercials.

Unes desenes de persones indignades es van concentrar davant del museu en una protesta que va acabar amb violència i en la qual es va llançar un petit artefacte explosiu contra el museu. Tres policies van resultar ferits.

Llibertat d’expressió

Després de les múltiples queixes rebudes i una reunió amb els líders de les diferents esglésies,l’alcaldessa de Haifa, Einat Kalisch-Rotem, va anunciar ahir en un comunicat que el “McJesus” i les altres dues peces deixaran d’exhibir-se “tan aviat com sigui possible”. 

L’exposició "Béns Sagrats" és en una galeria darrere d’una cortina amb un cartell que alerta als visitants que les peces no pretenen ser ofensives i que assenyala: “Respectarem qualsevol decisió de no visitar aquesta sala d’exposicions".

Kalisch-Rotem va afirmar que el museu creu en la llibertat d’expressió com a fonament de la democràcia i alhora es va disculpar per “l’angoixa causada a la comunitat cristiana a Haifa” i va lamentar “el mal físic i la violència que la van seguir”, en referència a la protesta. 

Per afegir polèmica a l’exposició, aquesta setmana l’autora de les obres ha demanat al Museu d’Art de Haifa que les retirés perquè recolza el moviment de Boicot, Sancions i Desinversió (BDS) contra Israel per ocupar els territoris palestins. 

Leinonen va explicar al diari 'Haaretz' que havia contactat novament amb el museu per demanar-los que retiressin les seves obres, però que encara no havia rebut resposta.

Amenaces de la ministra de Cultura

Notícies relacionades

Un advocat del’Associació pels Drets Civils a Israel, Dan Yakir, va indicar a 'Haaretz' que la decisió de l’alcaldessa va ser una "capitulació davant la violència i un mal sever a la llibertat d’expressió artística. L’alcaldessa, com la ministra de Cultura, no està autoritzada per decidir què s’exhibeix i què no al museu de la ciutat".

La titular de Cultura, Miri Regev, va sol·licitar al museu que retirés el “McJesus” la setmana passada i va amenaçar els seus responsables de retallar-los els fons públics si no ho feien, cosa que va provocar que la fiscal general Dina Zilber digués que Regev no té autoritat legal per suprimir fons estatals per aquesta qüestió.

Temes:

Israel