EXPECTACIÓ ENTRE ELS DEMOCRISTIANS

Merkel demana "unitat" entre els conservadors després de cedir el lideratge de la CDU

Kramp-Karrembauer és la favorita de la cancellera i de les bases, que avui voten el nou president

zentauroepp46172636 annegret kramp karrenbauer waves next to german chancellor a181207171103 / FABIAN BIMMER

zentauroepp46172636 annegret kramp karrenbauer waves next to german chancellor a181207171103
zentauroepp46170338 german chancellor and chairwoman of the german christian dem181207133430

/

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Angela Merkel mai ha destacat per la seva oratòria. Fidel al seu estil assossegat i sense floritures, la líder conservadora s’ha acomiadat aquest divendres de la presidència de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), un càrrec que ostentava des de fa més de 18 anys. "Sempre he volgut exercir els meus càrrecs polítics amb dignitat i, un dia, deixar-los amb dignitat", ha afirmat, davant d’una entregada audiència que l’ha ovacionat dempeus durant vuit minuts.

En el seu últim discurs com a presidenta del partit més gran d’Alemanya, la cancellera ha intentat enviar un missatge d’unitat per evitar que el seu llegat quedi tacat per les "interminables disputes" i la fractura conservadora oberta després de la irrupció de la formació ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD). "Tenim la força per trencar les tendències i guanyar eleccions si lluitem junts de forma unida i determinada", ha apuntat.

Incògnita

Notícies relacionades

Aquesta tarda a les 15.00 hores els 1.001 delegats de la CDU arribats a Hamburg de tot el país decidiran qui agafa el relleu de Merkel per liderar el futur del conservadorisme alemany. L’elecció és tan transcendental com incerta. La secretària general del partit, Annegret Kramp-Karrembauer, és la favorita de les bases i de la cancellera, que en el seu discurs ha assenyalat el seu delfí com un exemple a seguir. L’any passat AKK, com se la coneix, va revalidar la seva victòria a l’estat del Sarre amb més del 40% dels vots.

Al davant tindràFriedrich Merz, advocat milionari favorit del sector econòmic del partit i de l’exministre de Finances Wolfgang Schäuble. Més carismàtic i conservador que el seu rival, Merz es decantaria el partit més cap a la dreta, sent la seva elecció un revés al centrisme practicat per Merkel. El tercer candidat és Jens Spahn, ministre de sanitat, que compta amb pocs recolzaments. En una segona ronda, els seus vots, també més conservadors, poden optar per Merz.