REARMAMENT MUNDIAL

Putin adverteix als EUA que no desplegui míssils a Europa quan es retiri del pacte nuclear

El líder del Kremlin assegura que apuntarà amb els seus projectils els països del continent europeu que acceptin aquestes armes de Washington

russia italy 97767-472d9

russia italy 97767-472d9 / Sergei Chirikov (AP)

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Rússia dona per fet que els EUA materialitzaran finalment la seva intenció de retirar-se del Tractat de Forces Nuclears d’Abast IntermediTractat de Forces Nuclears d’Abast Intermedi (INF, per les seves sigles en anglès) i marca ja les seves línies vermelles per quan s’obri el debat sobre el futur d’aquestes armes, que necessàriament haurà d’incloure la Xina. El president rus, Vladímir Putin, ha comminat aquest dimecres a Washington a abstenir-se de desplegar míssils d’abast intermedi a Europa, i ha amenaçat d’apuntar, amb projectils equivalents, a aquells països del continent que acceptin al seu sòl armament nord-americà d’aquest tipus.

"Si els EUA es retiren del tractat INF, la principal qüestió és què farà amb aquests míssils (d’abast intermedi) que està desenvolupant i reapareixeran de nou", ha previngut durant una roda de premsa conjunta amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, país amb un Govern populista i d’ultradreta, i un dels estats de la UE més pròxims a les tesis del Kremlin. "Si ho fan, la nostra resposta haurà de ser equiparable, i els països europeus que acceptin acollir-los, han d’entendre que estan posant en perill el seu propi territori", ha continuat.

Es descarta tornar als 80

De moment, una repetició de la crisi dels míssils d’abast intermedi que va tenir lloc a Europa als anys 80 sembla que no interessa a cap dels dos bàndols. El mateix secretari general de l’OTAN, el noruec Jens Stoltenbergpràcticament l’ha descartat en la seva primera intervenció després de l’anunci del president Donald Trump: "No preveig que els aliats despleguin noves armes nuclears a Europa com a resposta".

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció, el president rus ha previngut sobre els perills de desmantellar tot el sistema de tractats sobre els quals es basa el desarmament mundial. El tractat START III o Nou START, que regula el desplegament i la gestió de les armes nuclears estratègiques, expira el 2021, i no és clar què passarà després d’aquesta data. "Segons la meva opinió, la situació serà molt perillosa, i tot el que quedarà és una carrera d’armes", ha destacat el líder del Kremlin.