Un programa satíric suec tensa les relacions diplomàtiques entre Pequín i Estocolm

L'espai televisiu presentava els turistes xinesos amb barrets de camperols i els comminava a no defecar a les instal·lacions turístiques ni confondre les mascotes amb el sopar

chinese-tourists-complain-after-being-removed-from-hostel-in-sweden-1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Una família melodramàtica, un humorista sense gràcia i els inevitables troglodites de les xarxes socials han elevat una reserva d’hotel errònia a crisi diplomàtica. Les relacions entre la Xina i Suècia passen per turbulències que inclouen amenaces de boicot i exigències de respecte. L’amuntegament d’ingredients aconsella un ordre cronològic.

Un jove i els seus pares van acudir a un hotel d’Estocolm una mitjanit de principis de setembre. S’havien avançat un dia a la reserva i van demanar esperar al vestíbul les 14 hores següents. Els recepcionistes s’hi van oposar i la policia va acudir per evacuar-los. Les imatges virals mostren els agents carregant de peus i mans la família, al fill denunciant la comissió d’un assassinat i a la mare demanant ajuda amb crits punyents. La tragèdia grega sembla incompatible amb la pulcra intervenció policial.

A les xarxes socials xineses, es van alternar els que denunciaven la indelicadesa de deixar al carrer a mitjanit una família i els que en desaprovaven la sobreactuació. L’ambaixada xinesa a Estocolm es va alinear amb els primers i va acusar la policia de “violar els drets humans bàsics de ciutadans xinesos”.

Tempesta d’estiu

L’assumpte s’esllanguia com una tempesta d’estiu quan va ser avivat per un informatiu satíric de la televisió nacional sueca. El programa presentava els turistes xinesos amb barrets de camperols i els comminava a no defecar a les instal·lacions turístiques ni confondre les mascotes amb el sopar. Els xinesos, aclaria, són racistes. “Perquè a Suècia creiem en els principis dels valors humans universals, tot i que aquest principi no s’apliqui als xinesos”, continuava el narrador. La cadena va subtitular el vídeo en mandarí i va acabar a Youku, una cèlebre plataforma xinesa. Les reaccions aquesta vegada van ser unidireccionals: no era un atac cap a una família sinó als xinesos. Molts exigeixen el boicot a Ikea, H&M, Volvo o qualsevol producte que soni a suec.

L’assumpte va protagonitzar la roda de premsa del Ministeri d’Exteriors en temps de fragorosa guerra comercial amb els Estats Units. El portaveu, Geng Shuang, va condemnar amb fermesa el programa i el va definir com “un insult groller i un atac agressiu a la Xina i al poble xinès”. L’ambaixada a Estocolm va acusar la cadena de defensar el racisme i la xenofòbia, i Pequín va exigir una disculpa formal a Suècia i va desaconsellar visitar-la per motius de seguretat. La cadena ha intentat treure ferro justificant l’obvi perfil còmic del programa.

Clixés i prejudicis

Notícies relacionades

No és la primera vegada que la Xina es revolta per la contumaç representació de clixés i prejudicis a les televisions globals. Tampoc és la primera vegada que els seus autors al·ludeixen al ‘animus iocandi’. Però cap ha explicat encara per què aquesta màniga ampla amb els xinesos en temps d’asfixiant correcció política. Posem que un programa televisiu recomana no defecar en públic a negres o jueus i entendrem les denúncies xineses de discriminació.

L’assumpte ha agitat la maror prèvia. El Dalai-lama havia visitat recentment Estocolm i la Xina va mostrar la seva acostumada inquietud malgrat que cap polític rellevant li va donar audiència. I encara cueja el cas de Gui Minhai, un llibreter de Hong Kong amb nacionalitat sueca que va ser arrestat per la policia l’any passat per publicar continguts salaços sobre líders xinesos. Aquesta família hiperventilada va escollir un mal moment per equivocar-se amb la reserva de l’hotel.

Temes:

Suècia Xina