CONTROVÈRSIA AL SI DE LA UE

Hongria anuncia batalla contra l'Eurocambra en els tribunals

Orbán planeja recórrer la decisió d'activar el mecanisme sancionador per vulnerar l'Estat de dret

Els ministres d'afers europeus tornen a examinar per segona vegada la deriva autoritària a Polònia tot i que no s'esperen decisions

zentauroepp45072074 hungarian prime minister viktor orban waits for the start of180917184457

zentauroepp45072074 hungarian prime minister viktor orban waits for the start of180917184457 / ATTILA KISBENEDEK

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La revolta del Parlament Europeu contra Hongria per la seva deriva autoritària té poques possibilitats de tirar endavant. Principalment perquè sancionar un estat membre que vulneri els valors europeus requereix la unanimitat i Polònia –que s’enfronta al mateix procediment en el Consell– o la República Txeca ja han sortit en bloc en defensa de Viktor Orbán. El primer ministre hongarès no està, no obstant, disposat a passar per alt el que considera una ofensa i ha anunciat que presentarà batalla contra elTribunal de Justícia de la UE.

"Hongria planeja fer passos legals", ha anunciat en l’inici del curs parlamentari a Budapest sobre el procediment sancionador activat dimecres passat pel ple del Parlament Europeu. Es tracta d’un mecanisme que permet als estats membres castigar un dels socis –en última instància amb la retirada del dret de vot en el Consell– si es constata una vulneració greu dels principis i valors de la UE. Fins ara no s’ha utilitzat mai, tot i que el primer país a estrenar el procediment va ser Polònia a proposta en aquest cas de la Comissió Europea.

Brussel·les va adoptar la seva decisió contra la deriva a Polònia el desembre de l’any passat i gairebé deu mesos després l’assumpte continua estancat a la taula dels ministres d’afers europeus. Els 28 van celebrar una primera audiència amb el Govern polonès el juliol –amb powerpoints de Varsòvia inclosos– i aquest dimarts tindrà lloc una segona vista sobre la qual tampoc no s’esperen decisions concretes. "No és probable que hi hagi grans anuncis", admeten fonts del Consell.

Procediment lent

Notícies relacionades

La realitat és que el procediment és lent i no hi ha gaire interès entre els governs per provocar un enfrontament directe ni amb Hongria ni amb Polònia que, a menys de nou mesos per a les eleccions europees, alimenti els partits més antieuropeus. De moment, Orbán ha aprofitat la "col·lecció de mentides" que segons el seu parer recull l’informe de l’Eurocambra per atacar Brussel·les i la seva política migratòria, que tornarà a centrar part de la cimera informal de caps d’estat i de Govern de la UE que té lloc aquest dimecres i dijous a Salzburg (Àustria).

Segons Hongria, l’última proposta de la Comissió Europea de reforçar Frontex (l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costas) cedint a la Comissió Europea la competència de decidir si un estat membre està controlant o no adequadament la seva frontera és inacceptable. "Està bé que en comptes de les quotes [migratòries], la UE centri la seva atenció en la protecció de les fronteres, però no és bo que se’ns desposseeixi del nostre dret a protegir les fronteres i que Brussel·les es faci càrrec d’això", ha manifestat el mandatari hongarès. "No renunciarem al dret de defensar les fronteres. Ningú ens pot treure això", ha avisat.