L'AUGE DE L'EXTREMA DRETA

L'Eurocambra posa Hongria contra les cordes

El PPE afronta dividit la votació de l'informe que proposa activar l'article 7 del Tractat contra Budapest per allunyar-se dels valors europeus

El primer ministre, Viktor Orban, contraatacarà aquest dimarts en persona el que el seu govern veu com «mentides» i «una caça de bruixes»

Viktor Orbán ofereix una roda de premsa a Brussel·les, aquest dijous.

Viktor Orbán ofereix una roda de premsa a Brussel·les, aquest dijous. / {EFE} / OLIVIER {HOSLET}

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’esborrany d’informe del Parlament Europeu que constata l’existència a Hongria d’“un risc clar de violació greu dels valors europeus” i “una amenaça sistèmica” és, segons el parer del govern hongarès, un cúmul d’“errors factuals” i “mentides”, “un intent desesperat dels eurodiputats d’esquerra i els liberals”, que amaga “motivacions polítiques” i una “caça de bruixes molt perillosa”.

A vint-i-quatre hores del seu debat en el ple d’Estrasburg i el seu posterior vot que tindrà lloc dimecres al migdia, el portaveu del primer ministre, Viktor Orban, ha carregat amb duresa contra el document que recomana als 28 activar el botó nuclear recollit al’article 7 del Tractat per castigar a Hongria per la seva deriva autoritària. Es tracta d’un instrument mai utilitzat a la UE, de difícil aplicació, però que pot acabar amb la retirada del dret de vot d’un Estat membre de constatar-se la violació greu dels valors comuns recollits al Tractat.

La proposta de resolució, més un extens annex amb exemples concrets, apunta a l’existènciad’aspectes preocupants en relació amb el funcionament del sistema constitucional i electoral a Hongria, la independència del poder judicial i els drets dels jutges, la protecció de dades i de la intimitat, la llibertat d’expressió, d’associació, religió o d’igualtat de tracte entre d’altres.

“La majoria de les qüestions incloses a l’informe ja han sigut tancades. L’informe no només inclou errors factuals sinó també mentides” i “intenta posar sobre la taula qüestions que ja han sigut discutides i de les quals moltes han sigut tancades”, ha contraatacat aquest dilluns a Brussel·les el portaveu del govern, Zoltán Kovács, que ha atribuït la proposta de l’Eurocambra a l’actitud de l’Executiu hongarès sobre la immigració il·legal. “És un intent desesperat dels grups polítics pro-immigrants de jutjar a Hongria”, ha enlletgit.

Per a Budapest, “un judici polític”

En definitiva, Budapest veu l’exercici com un judici polític de l’Eurocambra contra un Estat sobirà. “¿Quin sentit té tenir un debat legal amb les institucions si quan es tanca el cas es reobre pel Parlament? És una mica preocupant perquè significa que el diàleg polític i legal no valen res. Nosaltres tenim un mandat dels hongaresos. L’hem tingut durant les tres últimes legislatures i no representem una minoria. L’informe Sargentini és un insult per als hongaresos”, ha retret.

Notícies relacionades

Fa setmanes que Orban, el partit del qual Fidesz integra les files del PPE a l’Eurocambra, parla amb la resta de delegacions per evitar l’activació del procediment que, per ser aprovat, requereix dos terços dels eurodiputats. Tot i que les possibilitats que acabi en càstig són poques, existeix preocupació a Budapest que han contraatacat remetent un informe de 150 pàgines. A més, el primer ministre acudirà en persona a defensar el seu govern.

¿Si li retiren el seu recolzament abandonarà Fidesz el grup PPE, que afronta dividit el debat? “No hi ha intenció d’abandonar el PPE”, ha conclòs aquest dilluns el portaveu. “Tothom sembla dir que per resoldre un problema hem de sortir de la UE. És una bajanada. Pertanyem a Europa, sempre ho hem fet i això val per a l’EPP. Pertanyem al PPE i al contrari del que a molts els agradaria veure, prendrem l’altre camí, que és demostrar al PPE que la nostra estratègia i perspectiva és una cosa que pot ajudar al PPE a continuar sent la comunitat o grup polític més fort al Parlament Europeu”, ha avisat Kovács.