Trump ordena al fiscal general que busqui l'autor de la carta anònima

El president dels EUA carrega contra l''Estat profund' mentre els seus assessors busquen el responsable de la carta anònima a 'The New York Times'

2018-07-10-el-presidente-de-los-estados-unidos-donald-trump-atende-a-los-medios-de-comunicacin-en-la-casa-blanca-leah-millis-reuters-editado

2018-07-10-el-presidente-de-los-estados-unidos-donald-trump-atende-a-los-medios-de-comunicacin-en-la-casa-blanca-leah-millis-reuters-editado

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La paranoia s’ha apoderat de la Casa Blanca. La carta anònima publicada a ‘The New York Times’ per un alt càrrec de l’Administració que diu que és part d’un grup de funcionaris que treballa en secret per “frustrar parts de l’agenda” i les “pitjors inclinacions” del president, ha posat en marxa una caça detectivesca per trobar el responsable de la missiva. Donald Trump ha demanat el Departament de Justícia, el responsable del qual és el fiscal general Jeff Sessions, que obri una investigació, mentre els seus assessors han elaborat una llista de sospitosos que hauria quedat reduïda a 12 persones, segons la premsa nord-americana.

També s’estudien altres opcions per trobar el responsable d’aquesta última crisi, com ara sotmetre als alts càrrecs a un examen poligràfic. La carta va presentar Trump com un dirigent “amoral”, “impetuós” o “mesquí”,essencialment un perill per al país.

La recerca de sospitosos ha obligat els alts càrrecs de l’Administració a declarar un a un ‘Jo no he sigut’ i a reafirmar públicament la seva lleialtat al comandant en cap. Un exercici insòlit en els arcans de la presidència, més propi de les famílies de la camorra. El text de la missiva ha confirmat el que el periodista Bob Woodward descriu en el seu últim llibre com “un cop administratiu” en el si de l’Executiu.

Sabotatges secrets

El llegendari reporter del 'Washington Post’, que ha publicat treballs semblants sobre els últims vuit presidents, detalla com alts càrrecs de l’Administració haurien treballat en secret per sabotejar algunes decisions del president, arribant fins i tot a robar documents del seu escriptori per evitar que els firmés. Aquestes decisions haurien inclòs des de l’intent del president per trencar l’acord comercial amb Corea del Sud fins a la retirada de tots els ajuts econòmics al Pakistan, accions que mai es van materialitzar.

Les al·legacions són gravíssimes perquè, al cap i a la fi, Trump va guanyar netament les eleccions i va obtenir un mandat democràtic per decidir el rumb del país. No només això. Les activitats d’aquesta “resistència callada” que s’hauria atribuït la missió de salvar el país d’un dirigent que la carta descriu com a mentalment “inestable”,donen legitimitat al que Trump fa molt de temps que diu, l’existència d’un ‘deep state’ (estat profund) que conspira per torpedinar les seves accions.

Aquest terme solia utilitzar-se per descriure els poders fàctics en països com araTurquiaEgipte o el Pakistan, on els militars i la intel·ligència tendien a maniobrar des del que es coneix també com les clavegueres de l’Estat per imposar el seu criteri sobre el president de torn. L’autor de la carta curiosament no utilitza l’expressió ‘deep state’ (estat profund), sinó ‘steady state’, una cosa així com estat immutable.

Amenaça per a la democràcia

Trump està furiós i alarmat, segons la descripció de la premsa nord-americana. “Crec que Jeff (Sessions) hauria d’investigar qui és l’autor d’aquesta carta perquè afecta la seguretat nacional”, ha dit aquest divendres. Dijous a la nit, durant un míting a Montana, havia carregat contra aquells que li voldrien fer el llit.

“Els operaris no elegits del ‘deep state’ que desafien els votants per impulsar les seves agendes secretes són una veritable amenaça per a la democràcia”,va declarar davant dels seus seguidors. En els diferents ministeris no han deixat de sonar els telèfons. La Casa Blanca busca pistes per trobar el nou gola profunda, cosa que suggereix que en les pròximes setmanes podria desfermar-se una autèntica caça de bruixes.

Notícies relacionades

Entre els congressistes, pocs han quedat sorpresos pel que diu la missiva. El comportament erràtic de Trump, les seves sorprenents llacunes, el seu dèficit de concentració o la seva actitud capritxosa són a hores d’ara de domini públic. “Quan la vaig llegir, em va semblar que no hi havia res nou. Tots els que hem treballat amb la Casa Blanca entenem la situació que hi ha”, ha dit el senador republicà, Bob Corker, un crític ferotge del president. Ell mateix, fa uns mesos, va definir la Casa Blanca com “una guarderia per a adults”.

Cop sense sang

Com han dit altres congressistes, la carta podria tenir algunes conseqüències no intencionades. I és que és probable que redueixi la dissensió en els debats de l’Administració perquè, ara més que mai, Trump veurà les opinions discordantscom a sospita. “Em sembla molt evident que el que s’aconseguirà és fomentar encara més la paranoia”,ha dit el senador Ben Sasse, un altre dels republicans desafectes amb el president. Entre el seu electorat, abunda la idea que Trump és víctima d’una mena de conspiració de les elits liberals i podria servir-li per motivar els votants en les legislatives del novembre. Aquesta idea l’expressava en un editorial l’‘Investor’s Business Daily’. “Tot és part d’una campanya de l’esquerra i dels mitjans per deslegitimar la presidència de Trump. Té tots els traços d’un cop sense sang”. 

Obama entra en campanya contra Trump