Pla d’igualtat

El Govern impulsarà l’abolició de la prostitució, però s’obre al «diàleg» dins del feminisme

La portavoz del Govern, Sílvia Paneque, durante la rueda de prensa de este martes

La portavoz del Govern, Sílvia Paneque, durante la rueda de prensa de este martes / ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El Govern està determinat a incorporar dins del nou Pla Estratègic de Polítiques d’Igualtat de Gènere l’abolició de la prostitució, malgrat que és conscient que existeix un sector del feminisme que està en desacord. Laportaveu de l’Executiu, Sílvia Paneque, ha assegurat que es buscarà un consens «el més ampli possible» i que això es farà en «diàleg» amb els moviments i els partits discrepants, però ha reafirmat que el Govern aplicarà «les mesures que cregui oportunes» d’acord amb el projecte polític que encapçala, que en aquest cas és favorable a legislar per posar fi a la prostitució.

«Sempre hi ha discrepàncies amb moltes temàtiques, però el Govern ha de governar amb polítiques dirigides al conjunt de la ciutadania i que generin el més ampli consens possible», ha respost la també consellera al ser preguntada sobre com s’abordaria una discrepància que deixa empremta tant dins del moviment feminista com entre les formacions polítiques. En aquest sentit, ha recordat que dins del PSC ja es va debatre àmpliament sobre la qüestió i que finalment es va definir com a abolicionista, motiu pel qual l’Executiu monocolor de Salvador Illa fa seva aquesta posició. «Es treballa amb aquest escenari», ha conclòs.

L’oposició dels Comuns i la CUP

Els més crítics amb la voluntat del Govern han sigut els Comuns i la CUP, que defensen una perspectiva pro drets i reclamen el reconeixement de la prostitució com una «feina». Les dues formacions exigeixen dotar les dones de «drets, seguretat i condicions» per evitar la seva criminalització i invisibilització. En una roda de premsa al Parlament, la líder dels anticapitalistes, Laia Estrada, ha afirmat que les polítiques abolicionistes s’han demostrat «inefectives» i ha reclamat consens social per avançar en aquest debat. «Un exemple és Irlanda, on s’ha constatat que les polítiques abolicionistes han fracassat i han tingut impactes negatius directes en el benestar i la seguretat de les treballadores sexuals, i les han fet més vulnerables i exposades a la violència», ha assenyalat.

Notícies relacionades

ERC, per la seva banda, ja va explicar a aquest diari que tant l’abolicionisme com el regulacionisme presenten «greus dificultats d’aplicació» i demanen que qualsevol política pública respecti el dret de les dones que exerceixen aquesta activitat i la seva participació en la presa de decisions. Amb tot, els republicans remarquen que el seu «horitzó» a llarg termini és que la prostitució no existeixi.

Junts i el PP, en debat

Des de Junts han negat conèixer aquesta intenció de l’Executiu i han assegurat que comunicaran el seu posicionament «quan es faci el debat corresponent» dins del partit, que passarà per «escoltar la sectorial d’igualtat», segons ha declarat la portaveu, Mònica Sales. Per part dels populars, tampoc hi ha una posició clara, tot i que el seu portaveu, Juan Fernández, ha advertit aquest dimarts que no considera «oportú ni necessari obrir aquest debat des de la perspectiva de gènere».