crisi a l'argentina

Macri tem que la crisi del dòlar provoqui una convulsió social

El Govern va decidir prendre mesures després de diversos intents de saquejos a supermercats

Un fiscal imputa el president i una part dels seus ministres per l'acord amb l'FMI

zentauroepp44903335 argentine president mauricio macri gestures during the closi180905092836

zentauroepp44903335 argentine president mauricio macri gestures during the closi180905092836 / JUAN MABROMATA

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Mauricio Macri va tenir un dimecres de sensacions vertiginoses i contradictòries. El Banc Central va injectar al mercat més de 100 milions de dòlars per evitar que s’agreugésl’enfonsament del peso argentí. El preu de la moneda nord-americana es va mantenir relativament estable a l’espera de l’acord amb el Fons Monetari Internacional (FMI). Però el president va rebre altres senyals inquietants i que tenen a veure amb el perill d’una convulsió social. Milers de metges, infermers i pacients “van abraçar” l’històric edifici del ministeri de Salut, convertit des de dilluns en “secretaria” per obra i gràcia de l’ajustament, igual que les carteres de Ciència, Cultura, Treball, Ambient i Agricultura. No va ser aquesta manifestació la que va provocar més inquietud: durant les últimes hores hi va haver diversos intents de saquejos a supermercats. En una d’aquestes temptatives, a la província del nord Chaco, una de les més pobres del país, va morir un adolescent per una bala policial. Els episodis, va assenyalar el diari La Nación, “van encendre les alarmes”.El ministre de l’Interior, Rogelio Frigerio, va dir que “fins ara són fets aïllats”.No obstant, la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, està convençuda que hi ha un problema en potència i va assegurar que sectors del kirchnerisme busquen generar “una mena de guerra de guerrilles”per desestabilitzar el Govern de dretes. Bullrich, que als anys setanta va ser una iracunda integrant de la guerrilla urbana Montoneros i, amb els anys va fer un gir cap a posicions molt conservadores, va anunciar que actuarà “amb autoritat” perquè no passin fets semblants com els de desembre del 2001.

La devaluació acumulada al llarg de l’any va passar la barrera del 100%, i va acompanyada per una inflació que pot arribar al 50% i una caiguda superior al 2% del PIB. Bullrich reconeix que hi ha un fort malestar als sectors més vulnerables. “Però les respostes no s’aconsegueixen anant a trencar un supermercat. La societat sencera ha de saber que el Govern està treballant en la situació social amb un esforç important”.

Juan Gravois, un jove dirigent social pròxim al papa Francesc, creu al contrari. “Estem en una pèssima gestió”de l’“emergència” anunciada pel mateix Macri. Amb l’ajuda promesa pel president “no es compren ni cinc caramels”. Gravois reconeix que, a hores d’ara, “és difícil explicar-li a un company que perquè hi deixi d’haver un Govern de rics per a rics cal esperar un any més”. En aquest sentit, va dir que “si el poble no aguanta més” i les seves manifestacions “no estan orquestrades”, estarà del costat dels que ja no tenen res a perdre.

LES NEGOCIACIONS AMB L’FMI

Notícies relacionades

En aquest context, l’FMI va destacar els progressos en les negociacions amb l’Argentina per alliberar els 35.000 milions de dòlars pendents d’un acord pactat al juliol i impossible de complir amb les condicions anteriors. El ministre d’Hisenda, Nicolás Dujovne, va demanar “tenir paciència”. Per obtenir una nova llum verda de l’FMI, el Govern s’ha compromès a tenir un dèficit fiscal zero el 2019. L’ànim dels argentins no preveu per aquestes hores la calma i és una de les raons per les quals un 66% no tornaria a votar Macri el 2019, segons una enquesta de Raúl Aragón y asociados. Tot i que el president va rebre el suport del seu col·lega Donald Trump, va ser molt criticat per“sobreactuar” el seu dolor per adoptar mesures antipopulars. Hores abans de declarar-la, i d’acord amb el periodista Carlos Pagni, va tenir un diumenge despreocupat durant el qual va practicar esports i se’n va anar a animar el seu equip de futbol, el Boca Júniors.

Al mateix temps, el fiscal Jorge di Lello, va imputar Macri i alguns dels seus ministres per  “abús d’autoritat i violació del deure de funcionari públic” i per no haver sotmès a debat parlamentari  l’acord amb l’FMI. Di Lello va fer seva una denúncia presentada per l’exdiputat Claudio Lozano i li va demanar al jutge Julián Ercolini que decideixi si és pertinent prendre mesures per evitar els “perjudicis econòmics i socials” del pacte amb l’organisme financer. Ningú sembla esperar que Ercolini intervingui en l’assumpte: la premsa només el veu com un jutge molt pròxim a les autoritats.