EMERGÈNCIA A ÀSIA

Un supertifó fueteja el Japó i causa sis morts

Les autoritats ordenen l'evacuació de més d'un milió de persones

undefined44894709 corrects name of photographer high waves hit breakwaters a180904133423 / Ichiro Banno

undefined44894709 corrects name of photographer   high waves hit breakwaters a180904133423
36411206 601

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Japó ha emès avisos d’evacuació per a més d’un milió de persones i ha cancel·lat centenars de vols davant de l’arribada del potent tifó Jebi a l’oest del país, que ha causat la mort a almenys sis persones. Jebi, el nom del qual significa "empassar" en coreà, ha assolit la categoria de supertifó i és l’última tempesta que fueteja el Japó aquest estiu després de les pluges, els lliscaments de terra, les inundacions i una onada de calor rècord que va causar desenes de morts.

Jebi es desplaça a 35 quilòmetres per hora en direcció nord-nord-est, han informat les autoritats, que han advertit d’un fort onatge i han demanat precaució davant les possibles inundacions i allaus de terra. La pressió atmosfèrica detectada altifó i les fortes ràfegues de vent que genera, de fins a 216 quilòmetres per hora, han portat els experts a qualificar-lo com el més poderós que arriba a l’arxipèlag aquesta temporada i el més fort en 25 anys, si manté la seva força al tocar terra.

Marees, vent i inundacions

Les marees en algunes àrees són les més altes des del tifó de 1961, ha informat la televisió pública NHK. Les inundacions han inutilitzat una pista a l’aeroport de Kansai, a Osaka. A més de les aerolínies, que van cancel·lar aquest dilluns més de 600 vols, es van veure alterats els serveis de trens locals i línies d’alta velocitat, com la que cobreix el trajecte Osaka-Hiroshima, suspès indefinidament, mentre d’altres van decidir operar amb menys freqüència, segons NHK.

A causa dels forts vents i les marees altes, un barco cisterna de 2.591 tones es va estavellar contra un pont que connecta l’aeroport de Kansai, que està construït en una illa artificial en una badia, amb el continent. El pont es va fer malbé, però el tanc estava buit i cap membre de la tripulació va resultar ferit, van dir els guardacostes.

Notícies relacionades

Algunes empreses han recomanat als seus empleats treballar dimarts des de casa, mentre que s’han suspès les classes en escoles locals i l’activitat comercial també s’ha vist alterada, com la del parc temàtic Universal Studios Japan, a Osaka, que ha tancat a causa de la tempesta, ha informat l’agència local de notícies Kyodo.

El Japó ha patit aquest estiu diversos tifons i pluges torrencials, com les que van deixar més de 200 morts al juliol a la meitat sud del país i especialment a la regió occidental, dins de la trajectòria actual de Jebi.