UN PAÍS SUMIT EN EL CAOS

Maduro amenaça amb un «càstig màxim» els responsables de l'atac amb drons

L'oposició dubta de la veracitat de l'episodi i tem que s'utilitzi per endurir la repressió política

El Govern arresta 6 persones mentre Colòmbia nega les acusacions que el vinculen amb els fets

f2uylss2u9temvqxclail71100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president veneçolà, Nicolás Maduro, diu estar segur que els drons amb explosius que van sobrevolar l’avinguda de Bolívar durant la celebració del 81è aniversari de la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB) planejaven acabar amb la seva vida. “M’han intentat assassinar i no tinc dubte que tot apunta a la dreta, a la ultradreta veneçolana en aliança amb la ultradreta colombiana, i que el nom de Juan Manuel Santos és darrere d’aquest atemptat”, va dir poc després de l’atac. Maduro ha dit que no hi haurà perdó i ha promès un “càstig màxim”.

El ministre de Defensa, el general Vladimir Padrino López, va considerar que l’artefacte que va ferir set guàrdies tenia fins i tot un propòsit major: “Anava a destruir, a escapçar, tot un Estat. Hi eren tots els representants dels poders públics, de l’alt comandament militar; hi era el poble”. L’oposició va oscil·lar entre el repudi i la desconfiança, i molt més després d’escoltar Maduro.

“Li dic a la burgesia veneçolana, als opositors, que si aconsegueixen fer-me res, s’han de veure les cares amb milers de milions d’obrers i camperols fent justícia per la seva pròpia mà. No quedarà pols sobre pols de vostès”, va dir el mandatari. El que es tem és un enduriment polític més gran del Govern en moments d’extrema gravetat econòmica i social, i quan els cruixits de les esquerdes al front intern es fan més visibles.

Registres

El ministre d’Interior, Justícia i Pau, Néstor Reverol, va revelar que cada una dels artefactes tenia un quilogramd’explosiu C4. “Les investigacions han evidenciat que es tracta d’un delicte de terrorisme i magnicidi”, va dir Reverol. Les forces de seguretat han detingut sis persones i confiscat diversos vehicles. Alhora, s’han realitzat registres a diversos hotels de la capital. “Estan identificats els autors materials i intel·lectuals”, va dir el ministre, que no va descartar nous arrestos.

El fiscal general, Tarek William Saab, va assegurar que en les pròximes hores es donaran a conèixer les identitats dels detinguts. “Aportaran tota la informació que estan obligats a aportar sobre aquest acte terrorista (...) Hi haurà una sanció implacable”, va anticipar Saab, que també va ser a la llotja a prop de Maduro. El fiscal va considerar que no pot descartar-se “la cooperació d’algun factor subversiu terrorista fora de Veneçuela”. En cas d’haver-se consumat l’intent d’assassinat, el país s’hauria col·locat “a minuts d’una guerra civil”, segons la seva opinió.

Saab no va fer menció als fantasmals Soldats de Franel·la, que a través de les xarxes socials es van adjudicar l’atemptat a què van batejar operació Fénix. Franctiradors de la guàrdia d’honor “van fer caure els drons abans d’arribar a l’objectiu”, segons la seva versió. El presumpte grup de “militars i civils patriotes i lleials al poble de Veneçuela” va assegurar haver demostrat que la cúpula madurista s’ha mostrat “vulnerable” i que encertar el blanc és “qüestió de temps”.

Arguments absurds

Des de Bogotà, el Govern colombià va rebutjar enèrgicament les acusacions llançades per Maduro contra Santos. “Resulten absurds i manquen de tot fonament les acusacions que el mandatari colombià seria responsable del suposat atemptat contra el president veneçolà”, es va exposar des del Govern de Bogotà. El Palau de Nariño va afirmar que “ja és costum” de Maduro culpar “permanentment” el país veí “de qualsevol mena de situació”. Una font de la Presidència va declarar al portal de Bogotà ‘Semana’ que Santos “està dedicat al bateig de la seva neta, Celeste, i no a tombar governs estrangers”.

Tot i que la denúncia de Maduro va trobar eco en els seus aliats llatinoamericans (Cuba, Nicaragua, Bolívia), l’oposició de centre dreta i, fins i tot del chavisme dissident, va creure trobar raons per desconfiar. “¡No volem atemptats ni autoatemptats, no volem cops ni autocops! ¡Tampoc volem més hiperinflació, més gana ni més mort per falta de medicines!”, va dir Jesús Torrealba, exsecretari de l’avui atomitzada coalició Mesa de la Unitat Democràtica (MUD).

Cortina de fum

Notícies relacionades

El Front Ampli (FA), la nova aliança opositora, ha estimat que “encara cal veure si realment va ser un atemptat, un accident fortuït o alguna de les altres versions que circulen per xarxes socials. El FA, que reuneix part de la MUD i ha inclòs en el seu si chavistes crítics, va lamentar que “el règim” hagi acusat “de forma genèrica, irresponsable i sense cap prova tots els veneçolans que ens oposem i critiquem la gestió” de Maduro.

A través d’un comunicat, l’FA va demanar “esperar que es realitzin les investigacions pertinents” abans de treure conclusions precipitades. No obstant, percep que “les primeres reaccions” del Govern “no estan dirigides a aclarir aquests fets sinó a aprofitar la situació” i, d’aquesta manera, “desviar l’atenció del veritable problema que preocupa i afecta el país, que és la tragèdia humanitària i la catàstrofe econòmica i social”.  Hebert García Plaza, un general retirat a l’exili que va ser viceministre d’Hugo Chávez va ser més contundent: “sembla una situació creada per aparèixer com un màrtir”.