REACCIONS A L'ATEMPTAT

Colòmbia rebutja tenir relació amb l'atac amb drons a Maduro

Bolívia i Cuba condemnen l'atemptat contra el president veneçolà

Colombia’s President Juan Manuel Santos gives a speech to the nation in Bogota, Colombia May 25, 2018. Colombian Presidency/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Colombia’s President Juan Manuel Santos gives a speech to the nation in Bogota, Colombia May 25, 2018. Colombian Presidency/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY / HANDOUT (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Presidència de Colòmbia va assegurar que manca de base l’afirmació del mandatari veneçolà, Nicolás Maduro, que el cap d’estat colombià, Juan Manuel Santos, és el responsable del suposat atemptat amb drons contra ell a Caracasatemptat amb drons .

“Això no té base. El president està dedicat al bateig de la seva neta, Celeste, i no a tombar governs estrangers”, va dir als periodistes una font de la Presidència colombiana.

Maduro va dir que Santos, que deixarà el poder dimarts vinent, està darrere del suposat atemptat en contra seu que s’ha produït avui en un acte públic amb militars a Caracas i va anunciar que ja van ser capturats alguns dels autors materials. “Hem aclarit la situació en temps rècord, i es tracta d’un atemptat per matar-me, han intentat assassinar-me el dia d’avui i no tinc dubte que tot apunta a la dreta, a la ultradreta veneçolana en aliança amb la ultradreta colombiana i que el nom de Juan Manuel Santos és darrere d’aquest atemptat, no ho dubto”, fa afirmar el mandatari.

“Absurd”

El Ministeri de Relacions Exteriors colombià va rebutjar “emfàticament” les acusacions en contra de Santos. “Resulten absurds i manquen de tot fonament els assenyalaments que el mandatari colombià seria el responsable del suposat atemptat en contra del president veneçolà”, va afirmar la Cancelleria en un comunicat.

Va agregar que “ja és costum” que Maduro “culpi permanentmentColòmbia  de qualsevol tipus de situació”, per la qual cosa va exigir respecte tant per Santos com “pel Govern i el poble colombià”.

Segons el ministre d’Informació de Veneçuela, Jorge Rodríguez, l’atemptat es va produir amb “artefactes voladors de tipus dron que contenien una càrrega explosiva”.

Més reaccions

El president de Bolívia, Evo Morales, va qualificar de “delicte de lesa humanitat” l’atemptat, segons el que va denominar el Govern de Veneçuela, patit pel seu mandatari, Nicolás Maduro, a Caracas.

“Aquest intent de magnicidi, que és un delicte de lesa humanitat, només mostra la desesperació d’un imperi derrotat per un poble valent. La nostra solidaritat. ¡Força, germà president Nicolas Maduro i poble bolivarià!”, va escriure Morales en un dels dos missatges publicats a Twitter sobre aquest assumpte.

El president de CubaMiguel Díaz-Canel, i l’exmandatari Raúl Castro van condemnar “enèrgicament” l’atemptat, segons la confirmació del Govern de Veneçuela, pel seu aliat, el governant Nicolás Maduro, a qui van reiterar el “recolzament il·limitat” de l’illa.

“El general d’Exèrcit, Raúl Castro Ruz, primer secretari del (governant Partido Comunista de Cuba, únic) PCC i el President Miguel Díaz-Canel, condemnen enèrgicament l’intent d’atemptat contra el president Nicolás Maduro (sic)” va publicar la Cancelleria cubana a Twitter.

Reacció d’Espanya

El Govern d’Espanya ha comunicat aquest diumenge la seva “ferma condemna” a la “utilització de qualsevol tipus de violència amb finalitats polítiques” a Veneçuela després de l’atac perpetrat contra Maduro.

“El Govern d’Espanya reitera la seva ferma condemna a la utilització de qualsevol tipus de violència amb finalitats polítiques i desitja als ferits una ràpida recuperació”, ha manifestat el Ministeri d’Afers Estrangers en un comunicat en què demana una solució a la “greu crisi que travessa” el país llatinoamericà.

Notícies relacionades

“La greu crisi que travessa Veneçuela demanda una sortida pacífica, democràtica i negociada entre veneçolans”, ha asseverat el Ministeri en la seva nota oficial.

Per al Govern espanyol, aquesta sortida ha de passar sempre “en el marc de l’Estat de Dret” i haurà d’estar fonamentada en “el retorn a la institucionalitat democràtica, el respecte als Drets Humans, l’alliberament dels presos polítics i l’atenció a les necessitats urgents de la població”.