CIMERA ATLÀNTICA

Trump: "Putin pot ser el més fàcil de tots. ¿Qui ho hauria dit?"

El president dels EUA redobla les crítiques als aliats poc abans d'arribar a Brussel·les

zentauroepp44116309 president donald trump speaks during a meeting with with dut180703113858

zentauroepp44116309 president donald trump speaks during a meeting with with dut180703113858 / Evan Vucci

1
Es llegeix en minuts

Hores abans de reunir-se a Brussel·les amb els caps d’Estat i de Govern de l’OTAN durant la cimera de l’Aliança Atlàntica, Donald Trump no va dubtar a repetir les seves habituals crítiques als membres d’aquesta organització, mentre que es mostrava esperançat sobre el resultat de la seva reunió amb Putin.

"Tinc [en aquest viatge a la cimera de] l’OTAN, tinc el Regne Unit, que està una mica agitat, i tinc Putin. Francament, Putin pot ser el més fàcil de tots. ¿Qui ho hauria dit?", va dir Trump als periodistes poc abans d’embarcar en el seu avió presidencial, l’‘Air Force One’, rumb a Brussel·les.

El mandatari va insistir que tots els membres de l’OTAN haurien d’aportar almenys el 2% del seu producte interior brut (PIB) a la defensa comuna, per reduir la càrrega financera nord-americana.

"L’OTAN no ens ha tractat de forma justa, però crec que ho resoldrem d’alguna manera", va assegurar als periodistes.

Notícies relacionades

"Molts països de l’OTAN, que s’espera que nosaltres defensem, no només no arriben al seu compromís actual del 2% (que és baix), sinó que també són morosos i deuen diversos anys en pagaments que no s’han fet. ¿Ho pagaran als EUA?", va tuitejar després el president, poc abans d’arribar a la capital belga.

Al contrari que la seva primera cimera de l’OTAN, el Trump que arriba ara a Brussel·les ja ha reafirmat diverses vegades el seu respecte a l’article 5 de la Carta, que estableix la defensa mútua contra un atac a qualsevol país aliat, però també està més còmode en el seu discurs nacionalista i les seves crítiques a països com Alemanya.