Justícia grega

Absolen els bombers sevillans acusats de tràfic de persones a Grècia

El jutge deixa en llibertat sense càrrecs els membres de Proem-Aid, que s'enfrontaven a un total de fins a 10 anys de presó per cada indocumentat introduït il·legalment

Durant el judici han defensat que sempre van informar dels seus moviments els guardacostes i que van anar a Grècia únicament a salvar vides

zentauroepp43214181 la foto es a la puerta del juzgado de mitilene  donde los tr180507092305

zentauroepp43214181 la foto es a la puerta del juzgado de mitilene donde los tr180507092305

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Fi al malson. La justícia grega ha absolt de tots els càrrecs els tres bombers sevillans de l’oenagé Proem-Aid Manuel Blanco, Julio Latorre i José Enrique Rodríguezi els dos voluntaris danesos detinguts fa dos anys quan participaven en el rescat d’immigrants que fugien de les costes turques en direcció a Grècia. Estaven acusats de temptativa de trànsit il·legal de persones, malgrat que en el moment del seu arrest no havien salvat ningú a l’embarcació amb què havien sortit ocasionalment, i s’enfrontaven a una pena màxima de 10 anys de presó per cada immigrant introduït.

Les llàgrimes i les abraçades s’han desbordat al sentir la paraula "innocents". La vista ha estat tensa i centrada en les comunicacions que van mantenir amb els guardacostes grecs tant en dies previs com el dia de la seva detenció. Els bombers han explicat que sempre han complert les normes i quevan avisar de les seves sortides les autoritats gregues, apel·lant a la seva condició de professionals i funcionaris per demostrar el seu respecte als protocols normatius.

Actuació "impecable"

Però sobretot han insistit que van anar a Grècia a salvar vides i que hi van invertir per a això els seus dies de vacances, després de quedar impactats amb la imatge del petit Aylan ofegat en una platja i l’èxode de milers de sirians. Els guardacostes grecs han ratificat aquesta col·laboració i actuació “impecable” i han remarcat que ells mateixos van sol·licitar la seva ajuda diverses vegades.

Segons ha explicat Blanco, l’advocat que porta la seva defensa ja els havia dit que la causa era “vaga i imprecisa”, tot i que tot i així el cas va arribar a judici. No obstant això, no perdien l’esperança i tenien el bitllet de tornada per al proper 10 de maig. Durant la vista, han estat acompanyats per diputats andalusos del PSOE, el PP, Podem i C’s, i la consellera andalusa de Justícia, Rosa Aguilar, que va arribar a declarar com a testimoni per explicar com Proem-Aid participa en rescats a l’estranger i a Espanya.

Mantenir l’ajuda al mar 

De fet, ja tenen al cap aconseguir fons per anar a Líbia a continuar ajudant. “Els focus estan posats ara sobre nosaltres, però el veritable problema és que es continua ofegant gent al mar”, va dir Blanco, que va llançar un missatge en defensa d’altres oenagés criminalitzades per la seva solidaritat. “La jutge ha deixat clar que salvar vides no és un delicte”.

Notícies relacionades

Aquest malson surrealista va començar el 14 de gener del 2016. La seva zòdiac estava al taller de reparació, i per això quan van rebre una trucada de l'oegené Team Humanity, que en aquell moment no tenia personal de rescat, no ho van dubtar.A la tornada a port, sense localitzar l’embarcació, van ser interceptats pels guardacostes grecs i detinguts junt amb els dos voluntaris danesos per facilitar el trànsit il·legal d’immigrants. Inicialment, també de possessió d’armes, ja que portaven un tallacaps de punta roma reglamentari a les armilles salvavides, tot i que aquest delicte va ser arxivat.

Una situació inexplicable

Encara avui no s’expliquen què va poder passar aquella nit, perquè sempre van donar compte escrupolosament dels seus moviments a les autoritats. "Ens han dit que érem al lloc equivocat en el moment equivocat", es lamenta un dels bombersL’oenagé no va deixar de treballar a la zona fins a finals del 2017, però ningú més no ha estat detingut.