TASCA HUMANITÀRIA

Un jutge italià 'allibera' el vaixell de Proactiva Open Arms

L'embarcació estava retinguda des del 18 de març al port de Pozzallo

L'actuació de la justícia contra l'oenagé que rescata immigrants continua

zentauroepp41127881 deportes jordi villacampa voluntario en la ong proactiva ope171201184346

zentauroepp41127881 deportes jordi villacampa voluntario en la ong proactiva ope171201184346

4
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La nau Open Arms de l'oenagé Proactivaretinguda des del 18 de març, ha sigut alliberada aquest dilluns pel jutge instructor de Ragusa (Sicília)Giovanni Giampiccolo, una mesura que, no obstant, no comporta el tancament del cas. Després de la seva decisió, el jutge tornarà el sumari a la fiscalia, que seguirà investigant sobre el suposat delicte d'afavorir la immigració cap a Itàlia. L'oenagé no està acusada de res: els únics investigats són Anabel Montes, la capitana del vaixell Open Arms, i Marc Reig, responsable de l'organització. Tots dos podrien ser condemnats a set anys de presó.

El segon delicte, del qual eren acusats pel tribunal de Catània, era el d'«associació per delinquir» i ja havia sigut anul·lat el 27 de març passat al no tenir fonament. «No crec que fins a l'any que ve s'arribi a cap nova conclusió», ha dit a aquest diari una font del tribunal de Ragusa, referint-se als seus col·legues del tribunal de Catània, que hauran de dirimir si els voluntaris d'Open Arms han afavorit la immigració clandestina cap a Itàlia.

Una acusació que, segons el fundador de Proactiva, Òscar Camps, no té fonament. «No té cap sentit que ens acusin d'això. Sempre hem actuat d'acord amb les autoritats italianes; mai ens hem saltat la llei», ha dit Camps aquest dilluns a EL PERIÓDICO.

Els membres de l'oenagé, explica el seu fundador, estan contents per la decisió d'alliberar el seu vaixell. Però no regna l'optimisme. «Esperem que ens tornin la documentació aquest dimarts o dimecres, però els nostres companys segueixen acusats i sent investigats», ha dit Camps.

La decisió d'alliberar Open Armsha estat presa pel jutge durant el matí d'aquest dilluns, encara que l'ordre de tornar-lo efectivament a l'oenagé havia de fer-la la policia i la Capitania del Port de Pozzallo, port en què hi ha l'Open Arms.

Problemes amb Líbia

Problemes amb LíbiaEls problemes judicials per a Proactiva van començar el 15 de març. Aquell dia, el vaixell Open Armses va negar a entregar a una patrulla líbia 218 persones que havien sigut rescatades del mar; i, més tard, va desobeir les ordres de la Guàrdia Costanera italiana. Però el tribunal italià, aquest dilluns, els ha exculpat d'aquests càrrecs. «Proactiva Open Arms va actuar en una situació de necessitat», ha dit el jutge.

Òscar Camps ho resumeix així: «El que va passar és com si un conductor d'un autobús se salta un stop i la policia, en comptes de multar-lo, deté el conductor, li retira el carnet, l'amenaça d'enviar-lo a la presó i, a més, posa un cep al cotxe». Una barbaritat, diu el fundador de Proactiva, que no té fonament. «El millor de tot és que no ens hem saltat mai cap stopConfiem que la justícia italiana sabrà veure la veritat i aquest procés s'acabarpa en no res», exhorta.

L'alliberament de la nau de l'oenagé catalana, que se suma a la persistent retenció des de l'agost passat de la nau Juventa, de l'oenagé alemanya Jugend Rettet, coincideix amb l'elaboració d'un pla d'Itàlia i Líbia pel qual tots els salvaments a efectuar al mar anirien a càrrec de la Guàrdia Costanera líbia. L'operació seria finançada per la UE amb 1,8 milions d'euros.

Diverses oenagés i la mateixa Organització Marítima Internacional (IMO) ja havien criticat aquesta possibilitat de passar totes les tasques de salvament a Líbia, perquè aquest país no només no ha declarat mai una zona marítima pròpia d'actuació i salvament (SAR), sinó que tampoc ha firmat mai la Convenció de Ginebra per la qual els pròfugs de guerres i dictadures no poden ser rebutjats o tornats als seus països.

Si s'aprova el pla, cap oenagé podrà efectuar tasques de salvament al Mediterrani. Quedaran, totes, a càrrec de Líbia, país on, han documentat les Nacions Unides, molts dels immigrants que són tornats a les seves costes acaben desapareixent.

"No ens retirem"

Notícies relacionades

"No ens retirem"Però aquest pla no espanta Proactiva. Aquest dilluns, abans que el tribunal italià anunciés l'alliberament de l'Open Arms, l'oenagé ha enviat al Mediterrani central el seu altre navili, l'Astral. Era al port de Badalona. «Ha salpat just aquest matí. La nostra idea era continuar igualment amb les missions de rescat. L'Astral, fins ara, estava destinat a fer una missió de conscienciació, però, quan ens van segrestar l'Open Arms, vam decidir reactivar-lo», ha explicat Òscar Camps.

A partir d'ara, diu Camps, treballaran amb els dos navilis: «Una vegada estigui tot resolt, la tripulació torni a Itàlia i el vaixell passi els tests reglamentaris, sortirà del port on ens el tenien confiscat. És una bona notícia».