TROBADA A BERLÍN

Merkel dilueix la proposta de reforma europea de Macron

Alemanya s'oposa a les mesures més ambicioses de París en la negociació d'un acord per remodelar la Unió Europea

zentauroepp42994172 french president emmanuel macron  right  is welcomed by germ180419172500

zentauroepp42994172 french president emmanuel macron right is welcomed by germ180419172500 / Michael Kappeler

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Europa requereix canvis. Sota aquesta premissa compartida, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va rebre ahir a Berlín el president francès, Emmanuel Macron, per seguir negociant un full de ruta per a la reforma de l’eurozona. Després del discurs fervorosament europeista de dimarts, el líder francès vol pressionar ara la seva aliada per polir les seves diferències i passar de la grandiloqüència a acords concrets, una tasca àrdua.

Reunits al Fòrum Humboldt en el Palau de Berlín a mig construir, la bastida del qual és una metàfora de la situació en què es troba la UE, el suposat eix francoalemany va escenificar les seves diferències. Macron i Merkel coincideixen en la necessitat d’una reforma, però van per camins diferents. Mentre que el paquet francès inclou anatemes a Berlín com la creació d’un ministre de finances i un pressupost comunitaris per a l’eurozona, la cancellera va advocar per establir una política exterior i d’asil comunes així com la creació d’una unió bancària.

Però en aquestes negociacions el temps és un factor important. París va esperar més de mig any que la potència econòmica del continent aconseguís formar govern. Ara, quan falta poc més d’un any perquè se celebrin les eleccions que renovaran l’Eurocambra i que, amb la irrupció de Macron, al davant poden suposar una bretxa en el bipartidisme hegemònic continental, la pressió és més gran. «Hem de ser capaços de comprometre’ns», va dir la cancellera.

Sense acords concrets a la vista, els líders de les dues potències polítiques i econòmiques de la UE s’han limitat a escenificar la seva voluntat de cooperació per acostar postures. Malgrat les discrepàncies, París i Berlín confien que les negociacions als despatxos permetran que el 28 i 29 de juny arribin a la cimera de la UE amb un acord sota el braç.

Nein. Fins ara aquesta ha sigut sempre la resposta de Merkel. Encara que Berlín l’hi va demanar com a moneda de canvi, les problemàtiques reformes impulsades per Macron dins de França per flexibilitzar el mercat laboral encara no han tingut cap resposta alemanya. Les reformes de la UE van ser un puntal clau en la victòria de Macron en les presidencials franceses de l’any passat.

Després d’anys de gran recessió i espera, res sembla apuntar que la reforma de l’arquitectura de l’eurozona es produirà amb l’ambició proposada per París i recolzada per Brussel·les. Dimarts passat el president francès va rebre un dur revés quan la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) que presideix Merkel va presentar davant el Bundestag, el parlament federal, un document en què s’estableixen les línies vermelles d’aquesta reforma de l’euro.

Els diputats conservadors pressionen així el seu líder perquè imposi en un possible acord les condicions desitjades per Berlín. Entre aquestes condicions, els de Merkel asseguren que només acceptaran la transformació del mecanisme de rescat (Mede) a un Fons Monetari Europeu si es canvien els tractats perquè el parlament alemany pugui decidir sobre la seva creació i descarten establir un pressupost anticrisi comú per evitar així compartir qualsevol responsabilitat amb els endeutats països del sud.

Paper per a la paperera

Notícies relacionades

No obstant, el nein dels conservadors de Merkel també desperta dubtes dins d’Alemanya. Els més crítics fins ara han sigut Els Verds, que han acusat la cancellera d’«haver abandonat» París amb la seva negativa als plans de reforma de Macron. «La solidaritat europea esmentada a l’acord de Govern ha degenerat en paper per a la paperera», va remarcar el seu líder, Annalena Baerbock.

Fins i tot els socialdemòcrates, socis de govern amb Merkel, també aixequen la cella. La seva líder parlamentària i pròxima presidenta, Andrea Nahles, va assegurar «no entendre» les línies vermelles marcades contra les propostes franceses.