PROJECTE POLÈMIC

Trump es fotografia amb el seu mur

El president dels EUA visita els prototips seleccionats per construir la tanca fronterera amb Mèxic

"Si no tens un sistema de mur, no tindràs país", declara en el primer viatge oficial a Califòrnia

mbenach42500416 u s  president donald trump speaks while participating in a 180313214138

mbenach42500416 u s president donald trump speaks while participating in a 180313214138 / KEVIN LAMARQUE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No té els fons per construir-lo i, ni de bon tros, la garantia que Mèxic pagarà, com ell insisteix, per ell. El que Donald Trump sí que té ja és una foto perfecta per presentar al nucli dur dels seus votants, a qui va energitzar amb la promesa d’alçar un mur a tota la frontera sud. I l’ha aconseguit no en un feu conservador com Texas, sinó en el que es pot considerar terra hostil: Califòrnia.

El president dels EUA va visitar ahir aquesta frontera als voltants de San Diego, al costat de Tijuana, i va observar un per un els vuit prototips preparats per a la polèmica construcció. Després d’escoltar explicacions i envoltat per agents de la patrulla fronterera, va mostrar la seva preferència per algun que permeti als agents veure el costat mexicà. I va reiterar la seva voluntat de seguir endavant amb la construcció: «Si no tens un sistema de mur, no tindràs un país».

Guerra verbal i legal

Trump ha trigat més d’un any a visitar un estat que va perdre per més de quatre milions de vots davant Hillary Clinton i que és el més poblat i divers del país. També és un dels més progressistes i el seu motor econòmic (si fos independent, Califòrnia seria la sisena economia més important del món). I potser ha tingut a veure en la tardança en la visita (la més llarga des de la de Dwight Eisenhower, però ell viatjava en tren) el fet que Califòrnia s’hagi alçat com a principal front de la resistència contra les polítiques de l’Administració, sobretot en matèria migratòria, però també en altres terrenys, com el mediambiental. Un exemple: el fiscal general californià, el demòcrata Xavier Becerra, té presentades 28 demandes contra polítiques aprovades des de l’Executiu de Washington.

Activistes sostenen cartells contra el mur de Mèxic i contra les deportacions del Govern dels EUA, a l'altre costat de la frontera, a Tijuana (Mèxic). / REUTERS / EDGARD GARRIDO

Notícies relacionades

Trump ja havia caldejat l’ambient abans d’arribar, criticant durament les polítiques de «santuari» californianes, amb les quals autoritats municipals i estatals pretenen protegir immigrants sense papers de la política de deportacions. Va enviar la setmana passada el seu responsable de Justícia, el fiscal general, Jeff Sessions, que va anunciar una demanda contra tres d’aquestes lleis. I ahir va renovar els atacs, acusant el governador demòcrata, Jerry Brown, de fer «una feina terrible».

En un dia ple de bombes informatives, gairebé va passar desapercebuda una que sortia de Califòrnia: la dimissió de James Schwab, portaveu a l’oficina de San Francisco de l’agència de les deportacions (ICE). Schwab va dir que se’n va per «no perpetuar informacions enganyoses» que Trump, Sessions i l’Administració propaguen per atacar les autoritats californianes.