GUERRA A SÍRIA

Quart dia de bombardejos a Ghouta: "Estem esperant a morir"

Els nous atacs del règim sirià causen 27 morts més en l'enclavament rebel, entre ells tres nens

zentauroepp42220449 members of the syrian civil defence evacuate an injured civi180221114930

zentauroepp42220449 members of the syrian civil defence evacuate an injured civi180221114930 / ABDULMONAM EASSA

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Són, des que va començar l’última onada de bombardejos, 300. Són 300 persones en quatre dies, en una petita regió, Ghouta, situada a l’est de la capital de Síria, Damasc. Són 300 morts —27 ahir— i no són només un número. Tenen noms i cognoms: «Saeed Xaker, Baixir Taha, Mariam Xaker, Bint Hussein», enumera un activista i opositor sirià.

Diumenge passat, el règim de Damasc va començar una ofensiva aèria sobre la regió, un dels últims reductes controlats per l’oposició a Síria i l’últim dins de la província de Damasc. Després de l’ofensiva per aire, ha anunciat l’Exèrcit d’Assad, vindrà la terrestre: l’objectiu és conquistar definitivament la zona, assetjada i ofegada de fam des del 2013.

«Marwa Iunis, Issa Kaback, Abd al-Salam Khalaf, 17 cadàvers sense identificar, Hilal Abdul-rahim». A més de les bombes, segons l’Observatori Sirià de Drets Humans, les forces del dictador sirià, Baixar al-Assad, van atacar Ghouta amb barrils explosius. Aquesta arma mata indiscriminadament. El seu ús ha sigut durament criticat per l’ONU i les agències internacionals.

Vuit hospitals, a més a més, han sigut bombardejats en els últims dies. No hi ha lloc on les 400.000 persones que viuen atrapades a Ghouta es puguin amagar. «Estem esperant el nostre torn per morir. Tothom viu en refugis, sense poder sortir. No tenim menjar. No hi ha mercats», ha dit a l’agència Reuters Bilal Abu Salah, la dona del qual està embarassada de cinc mesos. «Mohammad Xamo i Nada Babara (dona de Mohammad Xamo). Wiam, Lina, Zaid, Taqi, Afaf (fills de Xamo i Babara). Família sencera», segueix llegint l’activista.

Més al futur

Les forces d’Assad van anunciar ahir que el que està passant són només bombardejos preliminars, amb els quals preparen el terreny per a l’ofensiva terrestre. Assad i Rússia —la millor aliada de Damasc— neguen estar atacant els civils, però les imatges que arriben de la regió ho desmenteixen.

Notícies relacionades

El Comitè internacional de la Creu Roja ha demanat el cessament d’hostilitats i que Damasc els deixi entrar a Ghouta. «La gent ferida mor perquè no té on curar-se ni on fugir. Aquesta bogeria s’ha d’aturar. Els civils no han de ser atacats», va dir ahir Marianne Gasser, directora de l’organització a Síria. «Ahmed Hassan al-Hallak, Marwan Obeid, Mohammad Khair Ramadan, Asmaa al-Jroudi, morta l’endemà del bombardeig per ferides».

Els bombardejos d’aquests últims dies han sigut els més intensos sobre Ghouta des de l’inici de la revolució, fa set anys. Encara que no els més mortífers: el 2013, segons l’ONU, Damasc va perpetrar aquí un atac amb gas sarín. En un únic dia van morir 1.400 persones. «Bilal Ajaj, cos no identificat, Hixam Eid, Israa Abdo».