JORNADA DE MANS UNIDES

Un de cada nou habitants del món pateix fam

El nombre d'afectats per la fam augmenta de 777 a 815 milions de persones en un any

nino-hambre

nino-hambre

3
Es llegeix en minuts

El fam al món ja afecta a un de cada nou habitants del planeta. Per això, Mans Unides centra la seva jornada nacional 2018 en el lemaComparteix el que importa, una crida a la solidaritat que l'organització fa també perquè es desenvolupi a les xarxes socials. L'objectiu és conscienciar sobre l'augment de les persones que passen fam al món, que en l'últim any han passat de 777 milions de persones a 815 milions (la població mundial ronda els 7.500 milions).

Per l'organització, "solucionar aquesta plaga passa per acompanyar els més pobres, reforçar el dret a l'alimentació dels petits productors, contribuir al canvi cap a uns sistemes alimentaris més justos i educar per a una vida solidària i sostenible".

Amb aquest objectiu, el treball de Mans Unides se centrarà el 2018 en tres qüestions essencials i urgents que poden ajudar a acabar amb la pobresa i la fam al món: afavorir iniciatives que permetin l'accés als aliments per a consum humà, i no per al benefici econòmic; impulsar sistemes de producció mediambientalment sostenibles, i plantejar propostes que evitin la pèrdua i el malbaratament d'aliments.

La necessitat de 'compartir'

Aquest any la campanya posa el focus en la paraulacompartir per cridar l'atenció sobre les xifres i els missatges que cada dia es comparteixen a les xarxes socials. El nombre d'usuaris de xarxes socials supera els milers de milions arreu del món: per exemple, Facebook va superar els 2.061 milions el 2017 i WhatsApp ja és utilitzada per més de 1.300 milions de persones cada any.

Per això, aquest any, Mans Unides recull en la seva imatge de campanya la transformació d'un mòbil en una regadora: un símbol que l'organització utilitza perquè es vegi que el que "compartim" té resultat i porta la prosperitat als països on porta a terme els seus projectes de cooperació.

Comptar amb els necessitats

En aquest sentit s'encaminen els projectes de l'ONG catòlica, com han explicat dos dels seus col·laboradors, el missioner riojà Juan Pablo López, que ha passat les últimes dues dècades a Benín, i Marta Machaín, directora de projectes de la Fundació Celestina Pérez de Almada, entitat que treballa amb Mans Unides al Paraguai.

López insisteix que "hi ha gent que passa gana" i "no podem tancar els ulls". "No només fam material, sinó tot el que va unit a la persona", com el que fa referència a l'educació i la vivenda. Ell ho ha experimentat a Benín, "un país miracle, perquè tots els del voltant tenen conflicte" al continent africà. "Per això acostumo a parlar de la beneïda pobresa, perquè al no tenir recursos al subsol no hi ha violència al país", subratlla.

No obstant, a partir de la seva experiència, el missioner fa una crida a col·laborar amb les persones que més ho necessiten comptant amb elles, perquè siguin "els actors a tots els nivells". "Que diguin què necessiten, en què s'impliquen, i que siguin ells els mateixos gestors dels projectes. Així se'ls dona sostenibilitat. Que siguin ells els que diguin i els que facin, i Mans Unides els recolza", conclou.

El drama del Paraguai

Machaín denuncia que al seu país, el Paraguai, que té set milions d'habitants, dos milions passen gana. Això es deu, diu, a la "mala distribució de la terra". També explica alguns dels projectes de la seva fundació i Mans Unides, com el paper transmissor de cultura de les dones, la tasca de conscienciació sobre "alimentació conscient" davant el consumisme i l'estampida que viu aquest país americà amb la migració.

Notícies relacionades

"Els nois volen acabar la Secundària i migrar perquè la vida rural no éscool, no està ben vista", assegura, alertant que amb això s'aconsegueix que caiguin en xarxes de tràfic de persones, les drogues o la prostitució. "Cal treballar amb els nens des de l'escola", conclou.

 

Temes:

Pobresa Fam