GUERRA CIVIL AL PRÒXIM ORIENT

El negoci de la fam a Síria

Activistes sirians denuncien que el règim del president Asad ha tallat des de fa dos mesos l'entrada d'aliments i medecines en la zona rebel de Guta

mbenach40876502 topshot   syrian children tour their damaged school on novem171109172322

mbenach40876502 topshot syrian children tour their damaged school on novem171109172322 / AMER ALMOHIBANY

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La fam, segons l'escriptor argentí Martín Caparrós, no és una qüestió de capacitat d'obtenir aliment, sinó una qüestió política. Els humans, explica aquest escriptor, tenim capacitat de sobres per poder alimentar-nos tots; però el menjar que hi ha no arriba a tothom. «La d'avui és la fam més canalla de la història», diu Caparrós.

I, segurament, la fam més canalla de la fam més canalla és, avui, a Síria: allà, la falta de menjar no és només una qüestió política. És una qüestió de poder.

Un poder, evidentment, amb nom i cognoms. «Fa uns mesos el règim de Baixar al-Assad va destruir el túnel pel qual els aliments arribaven a Guta des de Damasc. A partir de llavors, després d'ensorrar-lo, el Govern enviava de tant en tant alguns camions amb pa i llet. Però des de fa dos mesos han deixat d'arribar: des de fa dos mesos no hi ha menjar a Guta», explica a EL PERIÓDICO un periodista sirià que és a la ciutat.

Aquest periodista, que prefereix no donar el nom per les possibles represàlies que pugui patir si és capturat pel règim, explica que, fa quatre mesos, Damasc i Rússia -aliada d'Assad en la guerra- els van prometre que els combats a Guta s'aturarien, i que el flux de menjar es restabliria. «Però res d'això ha passat, sinó que les coses, cada dia que passa, van a pitjor».

Guta, una ciutat a prop de Damasc, està controlada pels rebels sirians. En aquesta població, es calcula, hi viuen 400.000 persones, a les quals Assad, amb aquest setge, vol doblegar perquè es passin al seu bàndol: per guanyar la guerra.

«El que està passant a Guta és un escàndol, i podria constituir un crim de guerra», va assenyalar la setmana passada l'ONU, que, segons va indicar, va aconseguir que un comboi de camions amb aliments i medecines per a 40.000 persones entrés a la ciutat. El seu paper en el conflicte sirià és complicat: les Nacions Unides, si volen ajudar la població, si volen que entrin alguns aliments a Guta, poden denunciar el pecat, però no el pecador. No poden assenyalar Assad.

Però passar gana, a Síria, no és un verb reflexiu sinó actiu: no es passa fam; te'n fan passar.

Treure'n rèdit

El règim, a més, explica el periodista que és a Guta, guanya diners amb tot això. «Gairebé no hi ha menjar i, el que hi ha, té uns preus desorbitats. És el mateix règim qui l'entra i dispara els preus per, així, guanyar una fortuna amb les vendes. Un quilo de sucre, per exemple, val 20 dòlars». A Espanya, país que no està en guerra, amb un poder adquisitiu infinitament més elevat que a Síria, val 1,60 euros.

Els refugiats sirians que hi ha a l'exterior -la gran majoria dels quals van fugir dels atacs de l'Exèrcit d'Assad-, diu, envien diners a les seves famílies perquè puguin sobreviure, i elles se'ls gasten tots per comprar una mica de menjar. I els diners, al final, acaben a les arques de Damasc.

«Hi ha vegades que no tenim verdures durant setmanes. Quan els aliments arriben, els seus preus són extraordinàriament alts, i els nostres clients són pobres. ¿Com poden pagar per les seves necessitats?», explica un dependent d'una botiga d'aliments a Guta a la televisió Al-Jazira, l'únic mitjà internacional que ha pogut entrar a la ciutat durant el setge.

De problemes, a més, no n'hi ha només amb el menjar: les medecines tampoc hi poden entrar. Abans, els hospitals de Guta rebien ajuda d'oenagés internacionals, que pagaven pels tractaments.

Ara, Damasc els nega l'entrada. «Solíem donar-los als pacients medicines gratis, però això ja ens és impossible. Ens estem quedant sense subministraments. Si no arriben, en un mes haurem de tancar l'hospital», explicava, fa dues setmanes, un metge a Al-Jazira.

Notícies relacionades

Tot això, evidentment, es cobra un preu. Més de 1.100 nens han patit desnutrició en aquesta regió els últims tres mesos, segons l'Unicef. Uns 1.500 més, diu l'organització, estan en risc de seguir el mateix camí. S'ha documentat, de moment, la mort de dos nens per malnutrició en l'últim mes. Però la malnutrició no és, a Guta, l'únic perill.

El 30 d'octubre una guarderia de la ciutat va ser bombardejada. En l'atac -comès per l'aviació russa o la de Damasc-, segons els activistes, no hi va haver morts, però sí bastants ferits. Després d'aquest atac, que va ser capturat en imatges, les escoles van haver de tancar per por de més atacs: als nens de Guta, bombardejats, assetjats i matats de fam, també se'ls priva de l'educació.