Crisi política

L'alcalde de Caracas burla l'arrest domiciliari i es refugia a Espanya

Antonio Ledezma, un dels principals líders de l'oposició, estava reclòs des del 2015

zentauroepp40981809 ampl a informaci n   lz05  caracas  venezuela   17 11 2017  171117163823

zentauroepp40981809 ampl a informaci n lz05 caracas venezuela 17 11 2017 171117163823 / CRISTIAN HERNANDEZ

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A les set del matí, el Servei Bolivarià d'Intel·ligència (Sebin) es va presentar a les residències Villa Magna, en una de les zones més acomodades de la capital veneçolana, empesa per un rumor: l'alcalde metropolità, Antonio Ledezma, intentava burlar l'arrest domiciliari. Però quan els efectius hi van arribar, ja era massa tard. Ledezma s'havia fugat cinc hores abans. Va dir que havia creuat el pont internacional Simón Bolívar amb destí a Cúcuta, Colòmbia, enmig d'una travessia que no va dubtar a qualificar "de pel·lícula". Des de Colòmbia ha volat a Madrid, on viu la seva família i on ha aterrat aquest dissabte.

Cada dia, milers d’habitants de la veneçolana Táchira travessen el mateix pont per buscar aliments i mercaderies. Ledezma es va camuflar com un més. Abans de trepitjar sòl colombià va assegurar haver travessat 29 punts de vigilància. Els militars i policies que custodien aquests passos no es van imaginar que estaven davant l’home que, en poques hores, seria el més buscat del país.

L’alcalde va ser detingut el 2015, enviat a una presó militar i després al seu domicili, on complia la condemna establerta en sentència. Va confiar la seva sort a la Providència i, segons va dir, des del cel van complir: «Déu és gran».

El líder d’Alianza Bravo Pueblo, un dels sectors més durs de la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD), i per tant reticent a tota possibilitat de diàleg polític amb el chavisme, va prendre la decisió d’incomplir la seva sanció com una manera d’estimular els opositors a emprendre una altra vegada l’ofensiva. «És hora que comprenguem que amb la consciència d’un poble no s’hi juga», va dir.

Viatge a Madrid

Notícies relacionades

Ledezma va fer una crida a la MUD, en la pràctica fracturada després de la derrota en les eleccions regionals, i li va demanar que oblidi les seves diferències i torni a unir-se per presentar una alternativa seriosa de poder. Ledezma va dir que li deixa la seva bandera a María Corina Machado, que expressa les posicions més intransigents de l’antichavisme. Ella, per la seva part, va negar que la sortida de l’alcalde hagi sigut negociada amb el Govern i presentada com una pantomima de fuga. «No coneixen el règim, però per sobre de tot, no coneixen Ledezma», va apuntar.