CRISI DE GOVERN AL REGNE UNIT

May nomena Gavin Williamson nou ministre de Defensa

La primera ministra britànica substitueix amb rapidesa el dimitit Michael Fallon, que va renunciar al càrrec per comportament sexual "inapropiat"

mbenach40786545 britain s newly appointed defence secretary gavin williamson171102123441

mbenach40786545 britain s newly appointed defence secretary gavin williamson171102123441 / DANIEL LEAL-OLIVAS

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Gavin Williamson, de 41 anys, va ser nomenat ahir per la primera ministra britànica, Theresa May, com a nou titular de Defensa, després que dimecres Michael Fallon presentés la dimissió. Williamson era fins ara el cap de disciplina dels conservadors a la Cambra dels comuns (chief whip), la persona que coneix tots els assumptes foscos de cada un dels seus col·legues. Fallon va presentar la dimissió dimecres per «comportament inapropiat» en el creixent escàndol sexual que s’estén sobre el Parlament de Westminster.

May va actuar amb celeritat per mantenir el difícil equilibr i l’estabilitat d’un Govern minat per les lluites internes i les divisions sobre el brexit. La primera ministra, massa feble per fer una remodelació profunda, havia perdut amb la dimissió de Fallon un aliat i un suport lleial. L’ha reemplaçat per un altre home també de confiança, al qual coneix bé i amb qui ha estat treballant diàriament.

LES LLISTES

May s’enfronta a una situació difícil, amb tota classe de rumors i revelacions d’assetjament sexual agitant els escons de Westminster. De moment, uns 40 diputats conservadors figuren en les llistes d’implicats en incidents d’assetjament en diferents graus, sis dels quals, inclòs Fallon, són membres del Gabinet. A les llistes, que circulen pels mitjans de comunicació, hi figura el número dos del partit, Damian Green, per excedir-se amb una activista. La crisi està lluny d’haver-se tancat amb el relleu de Fallon per Williamson i poden rodar encara més caps. May podria fins i tot aprofitar per portar a terme una remodelació del Govern. 

Notícies relacionades

Fallon havia demanat perdó a principis d’aquesta setmana per un incident que va tenir lloc fa 15 anys, quan es va excedir amb Julia Hartley-Brewer, tocant-li un genoll durant un sopar en el congrés del Partit Conservador. La mateixa periodista va treure importància a l’incident, va pensar que havia sigut un cas més aviat  «divertit» i va afirmar no haver-se sentit assetjada.

Però Fallon hauria reconegut davant May que hi ha altres incidents al seu passat que l’han portat a prendre una decisió tan rotunda com la de dimitir. «La cultura ha canviat amb els anys. El que era acceptable fa 15 o 20 anys, clarament no ho és ara», va afirmar el polític que, amb la seva renúncia, pot obligar altres a seguir el seu exemple.