muntanya uluru

Austràlia prohibirà pujar a una muntanya sagrada per als aborígens

La muntanya vermella Uluru és un dels principals atractius turístics del país

zentauroepp40769502 file photo  uluru is lit by the setting sun in the northern 171101100345

zentauroepp40769502 file photo uluru is lit by the setting sun in the northern 171101100345 / Phil Noble

1
Es llegeix en minuts

Austràlia prohibirà pujar al monòlit vermell Uluru, un lloc sagrat aborigen situat al desert del centre del país i un dels seus principals atractius turístics, a partir del 2019, ha informat la premsa local.

La direcció del parc nacional Uluru-Kata Tjuta, formada per vuit propietaris tradicionals i tres representants de l'òrgan gestor de parcs, va prendre la decisió de forma unànime després de realitzar consultes amb la comunitat anangu, segons la cadena ABC.

"No és una zona d'esbarjo"

Un d'aquests propietaris, Sammy Wilson, va justificar la mesura per la importància cultural que la muntanya té per a les comunitats indígenes.

"És un lloc extremadament important, no una zona d'esbarjo o un parc temàtic del tipus Disneyland", va dir Wilson segons l'ABC.

"El govern ha de respectar el que diem sobre la nostra cultura de la mateixa manera que espera que nosaltres acatem les lleis", va afegir.

Aniversari de la devolució

L'acord pres per la junta del parc preveu que la mesura sigui efectiva a partir del 26 d'octubre del 2019, data que coincideix amb el 34 aniversari de la devolució de l'Uluru als seus propietaris tradicionals.

Notícies relacionades

Les comunitats indígenes demanen des del 1985 que es restringeixi l'accés al cim de l'Uluru, una roca de 9 quilòmetres de perímetre declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco, coneguda anteriorment com a Ayers Rock.

L'Uluru, que té 600 milions d'anys i arriba als 348 metres d'altura, té un gran valor espiritual per als anangu. La seva terra inspira les històries sobre la creació, així com la història i el seu folklore.