DEBAT A NOVA YORK

Guterres advoca per una ONU "àgil, efectiva, flexible i eficient"

Un total de 120 països recolzen l'esborrany de reforma proposat pels EUA en consonància amb les postures del secretari general de l'ONU

monmartinez40176392 niu12 nueva york  estados unidos   18 09 2017   el president170918201232

monmartinez40176392 niu12 nueva york estados unidos 18 09 2017 el president170918201232 / JUSTIN LANE

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump no és l’arquitecte de la reforma que ambicionen les Nacions Unides, però sí que podria ser el seu catalitzador. La seva arribada a la Casa Blanca, que va anar precedida per un marcat escepticisme envers la institució multilateral i la promesa de reduir significativament les contribucions nord-americanes, va convertir el que era una aspiració del nou secretari general, António Guterres, en una necessitat imperiosa per evitar la fugida del principal contribuent al pressupost de l’ONU. Des d’aleshores, l’equip del socialista portuguès s’ha dedicat a crear vies de diàleg amb Washington per buscar una fórmula consensuada a la reorganització de l’ONU, unes gestions que semblen haver donat fruits. Guterres advoca per una ONU «àgil, efectiva, flexible i eficient».

En la seva primera incursió en les reunions de l’Assemblea General, on avui oferirà el seu discurs davant el plenari, Trump ha donat suport a les reformes i ha aplaudit les iniciatives proposades pel seu secretari general. «En els últims anys, les Nacions Unides no han assolit tot el seu potencial degut a la burocràcia i la mala gestió», ha afirmat el nord-americà. «Animem tots els estats membres que adoptin posicions valentes a l’ONU per canviar la forma de treballar i no repetir les fórmules del passat que no van funcionar». Trump ha descrit Guterres com un home amb una «extraordinària visió» i ha dit que la institució «està canviant ràpidament».

Els Estats Units han llançat un esborrany per reformar el funcionament de la institució creada el 1945, una proposta que han recolzat 120 països, «un número miraculós», en paraules de la seva ambaixadora davant l’ONU, Nikki Haley. El document crida, entre altres coses, a reduir les duplicitats entre les seves diferents agències, a incrementar els poders del secretari general, reduir la supervisió i transparència dels seus departaments o promoure la paritat de gènere. Propostes, totes elles, que ja havia delineat Guterres. Ni Rússia ni la Xina han subscrit de moment l’esborrany.

Notícies relacionades

La intenció de la Casa Blanca passa també per reduir la contribució dels EUA, que és el principal patró de l’ONU. Washington paga el 22% del pressupost general i el 28% del cost de les missions de pau. En agències com l’Organització Mundial de la Salut, la contribució encara és més gran. «Ens hem d’assegurar que cap estat membre suporta desproporcionadament la càrrega, tant militarment com financerament», va manifestar Trump durant la seva intervenció. El to utilitzat ha tranquil·litzat tots aquells que temien veure un Trump desafiador i preparat per rebentar les ambicions reformistes de Guterres.

Això no treu que el camí que tenim al davant estigui ple d’obstacles. «Crec que això serà un xou, una espècie de producció conjunta de Broadway, per a tot hom», ha dit Cédric Dupont, professor de Relacions Internacionals al Graduate Institute de Ginebra, seu del quarter general de l’ONU a Europa.