Crisi a caracas

Les eleccions de Maduro deixen Veneçuela al caire del conflicte civil

El president veneçolà anticipa que s'aixecarà la immunitat parlamentària dels diputats opositors i farà fora la fiscal general

El Consell Nacional Electoral diu que van votar vuit milions de persones, però l'oposició redueix la participació a 2,4 milions

Creix el temor d’una confrontació més violenta entre el Govern i l’oposició. / RONALDO SCHEMIDT / VÍDEO: EFE

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Celebració i perplexitat. Eufòria i fàstic. «Èpica», diu el chavisme. «Frau, autocop», respon l’oposició de centredreta. L’únic acord possible a Veneçuela és que tots estan visceralment en desacord. El conflicte polític que s’entreveu després que el Govern s’adjudiqués un èxit històric en les eleccions constituents és més amenaçador que el ja transitat i que ha deixat 121 morts. Les 10 persones que, segons la fiscalia, van perdre la vida diumenge, presagien dies encara més foscos i violents.

El Consell Nacional Electoral (CNE) va informar que 8.089.320 ciutadans, un 41,53% del cens electoral, van avalar amb el seu vot un projecte que busca reordenar jurídicament el país enmig d’una crisi econòmica tan profunda que tota promesa de benestar té el to dels contes de fades.

Ball de xifres

Però l’opositora Mesa d’Unitat Democràtica (MUD) ha fet els seus propis comptes. I la suma li dona que 2,4 milions de veneçolans van respondre a la convocatòria del Govern. Insisteixen a dir que, si es prenguessin per certes les xifres i les explicacions oficials, s’hauria d’arribar a la conclusió que no només els chavistes descontents i empobrits sinó molts opositors, ells mateixos, van respondre a la convocatòria de Nicolás Maduro. Per l’alcalde de Caracas, Jorge Rodríguez, estrateg de la campanya electoral de l’Executiu, l’explicació és clara: «La majoria dels veneçolans van repudiar amb el seu vot l’intent de control estranger del país».

Dilluns a la matinada, Maduro va anar a la plaça de Bolívar del centre de Caracas a celebrar els seus resultats davant un escàs auditori. «Hem obert les comportes a un període revolucionari», va dir. Va assegurar que el chavisme i l’oposició van mirar d’arribar a un acord al llarg de quatre setmanes i que es va frustrar per les desavinences internes de la MUD. Això els va portar a organitzar «unes eleccions sota el setge». Si hagués sigut una jornada normal –sense atacs als centres de votació i 49 incursions qualificades de paramilitars i terroristes que van deixar un policia mort i quatre de ferits– «haurien participat dos o tres milions més de persones», va dir.

Ara que el chavisme s’ha declarat guanyador d’una carrera sense altres contendents, Maduro va proclamar: «Anem per la burgesia parasitària». L’Assemblea Nacional Constituent (ANC) s’instal·larà en les pròximes hores amb efectes immediats. «Serà la conducció del país. Em poso al seu servei».

Maduro va anticipar que s’aixecarà la immunitat dels parlamentaris opositors i que farà fora Luisa Ortega Díaz, la fiscal general que des de l’abril, quan van començar les protestes, va posar en marxa un gradual procés de ruptura amb el Govern. Ortega Díaz no va trigar a reaccionar: «Desconec l’origen, procés i resultat de la immoral Constituent. No té legitimitat. Una minoria vol mantenir-se en el poder. És una burla al poble i la seva sobirania. Aquest no era el projecte de país de Chávez. Estem davant d’una ambició dictatorial amb fals discurs antiimperialista. Em mantinc com a fiscal i no he deixat el càrrec».

Govern "derrotat"

Notícies relacionades

Aturat a l’escalinata del Congrés, Julio Borges, president de l’Assemblea Nacional, va assegurar que el de Maduro no és un Govern fort, «sinó un de derrotat», ja que «ningú creu que ha aconseguit més vots que quan va ser electe». Borges va opinar que el president es va dirigir al país «com si fos emperador» i que les intimidacions «no frenaran la decisió de canvi». La MUD i aquells grups que ja no controla i recorren a mètodes cada vegada menys pacífics van obrir ahir una nova etapa de pressió. Esperen comptar amb una activa ajuda internacional.

El chavisme crític també va expressar el seu malestar amb els fets. «Mentre alguns compten vots imaginaris i fins i tot els celebren, Veneçuela compta els seus morts i els plora», va dir Gabriela Ramírez, que va ser defensora del Poble fins fa tres anys. «Segons el resultat del CNE, ¡Maduro va aconseguir més vots que Chávez sense gent als centres votant! ¡Estafa electoral del segle XXI!», va dir el politòleg Nicmer Evans. Per a l’intel·lectual d’esquerres, és necessari conformar un nou «front antitotalitari». La MUD al seu torn hauria de «reconèixer que ha sigut derrotada. La seva conducció política té 18 anys de fracàs. Han de donar pas a un espai ampli i eficient».