COMMOCIÓ ALS EUA

El que va ser rival d'Obama en les presidencials, el senador John McCain, té un tumor cerebral

La malaltia del veterà polític nord-americà i la seva absència al Congrés obliga a endarrerir el vot de la nova llei sanitària que pretén eliminar l''Obamacare'

McCain, rival d’Obama a la presidencials, té un tumor cerebral. / BRIAN SNYDER / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

La unitat és un bé extremadament escàs a Washington, però encara hi ha moments en què les diferències polítiques i partidistes als Estats Units s’enterren davant l’adversitat. La que enfronta John McCain, diagnosticat als 80 anys d’un greu tumor cerebral, ha aconseguit estendre una onada de bons desitjos i elogis al veterà senador d’Arizona, candidat presidencial republicà el 2008 i heroi del Vietnam, on va passar cinc anys pres i sota tortures.

McCain, que ja va superar el 2000 i el 2002 dos episodis de melanoma, es va sotmetre divendres passat a Phoenix a cirurgia per extirpar un coàgul que tenia sobre l’ull esquerre. En aquella operació, segons es va saber dimecres, els metges van retirar també teixit que ha sigut diagnosticat com un glioblastoma, un dels tumors cerebrals més comuns i també més agressius. Encara que hi ha opcions de tractament amb quimioteràpia i radiació, com les que ja estudien el polític i la seva família, el pronòstic no permet gaires esperances, i la mitjana de vida dels diagnosticats és de 16 mesos.

La malaltia de McCain, la mateixa que el 2009 va acabar amb la vida del senador demòcrata Ted Kennedy, obre incògnites polítiques, especialment en un Senat on els republicans tenen una majoria de 52 escons, i on hi ha una fragilitat que ha quedat clara els últims dies amb el fracàs en l’intent de derogar i reemplaçar l’'Obamacare'.

La seva potencial absència, a més, resta el Congrés d’una de les seves figures més rellevants, un decidit falcó en afers de Defensa i Seguretat Nacional (presideix el Comitè de Serveis Armats) però que sovint ha trencat amb la línia de partit en temes com immigració o sanitat. I també és un dels senadors que menys objeccions ha posat per enfrontar-se o plantar cara a l’actual president, Donald Trump, especialment al denunciar la ingerència russa en les eleccions nord-americanes.

HEROI I LLUITADOR

Notícies relacionades

Les seves baralles amb altres legisladors són tan llegendàries com la seva capacitat per buscar acords i la transcendència de la seva figura ha quedat clara amb l’allau de missatges de suport, incloent-hi els de Trump i els expresidents Barack Obama, Bill Clinton i George Bush pare. L’actual president, que poc després de llançar la seva candidatura va qüestionar l’heroisme de McCain dient que a ell li agradava «la gent que no va ser capturada», l’ha definit com un «lluitador». 

I Obama, davant del qual McCain va perdre les eleccions presidencials del 2008, ha parlat d’«un heroi americà i un dels més valents lluitadors». «El càncer no sap a què s’enfronta», va tuitejar Obama. «Fot-li fort, John». H