Caòtic desallotjament de 700 apartaments a Londres després de ser declarats insegurs

Les famílies van rebre l'ordre d'evacuació immediata divendres a la nit

Cinc torres d’apartaments a Londres han sigut desallotjades pel risc d’incendi del seu revestiment. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LONDRES

Els residents de 700 apartaments ubicats en quatre blocs del barri londinenc de Camden van haver d'abandonar en plena nit de divendres casa seva després que aquests edificis fossin declarats insegurs, entre altres coses, pel risc d'incendi del seu revestiment, similar al de la torre Grenfell.

Les famílies van rebre l'avís divendres a última hora i un centenar de persones, entre elles gent gran i nadons, van passar la nit en llits inflables en un centre esportiu de la zona, enmig d'escenes de confusió i caos, informa Efe. Per instrucció de l'ajuntament del districte, tots els afectats hauran de traslladar-se o bé a casa de familiars o a hotels reservats pel consistori durant les tres o quatre setmanes que es preveu que durin les obres per canviar el revestiment inflamable dels edificis.

Tenint en compte els informes dels inspectors, l'Ajuntament del districte de Camden ha ordenat el desallotjament d'un total de quatre blocs de pisos de propietat municipal situats a l'àrea de Swiss Cottage, que inclouen nombrosos apartaments de protecció oficial per a persones sense recursos. La primera regidora del districte, Georgia Gould, va justificar l'ordre d'evacuació immediata perquè "la seguretat dels residents és la prioritat", i va revelar que, a més de la falta de mesures antiincendis, es van detectar en els blocs problemes amb les canonades del gas.

Cap risc

"Sé que és difícil, però el que ha passat a Grenfell ho canvia tot i opino que no podem córrer cap risc amb la seguretat dels nostres residents", va manifestar. En un missatge de Twitter, la primera ministra britànica, Theresa May, va oferir el seu suport "als residents de Camden que han de ser desallotjats mentre es millora la seguretat a les seves vivendes".

Molts veïns es queixaven aquest dissabte que es van assabentar per la televisió que havien de desallotjar els seus apartaments o que els va faltar informació. Renee Williams, una àvia de 90 anys que viu al bloc Taplow des del 1968, va assegurar que va sentir la notícia per la tele i que "ningú la va venir a avisar", per la qual cosa només té una petita bossa "per passar la nit". L'expilot de la Reial Força Aèria britànica Peter Bertram, de 96 anys i que en fa 46 que viu en una de les torres, va dir que estava "commocionat" pel trasllat.

Zega Ghebre, de 42 anys, va qualificar d'"increïble" la situació mentre esperava que arribés un minibús per traslladar-se amb els seus tres fills a un hotel a més de set quilòmetres de distància. "Tinc tres fills, un d'11 anys, un altre de 9 i una nena d'un any i mig. No vam poder empaquetar res perquè no sabíem on anàvem, però confio que ens deixaran tornar", va declarar.

Retorn amb els bombers

Fonts de l'Ajuntament han assenyalat que segurament es permetrà als residents tornar en algun moment del cap de setmana, sota la tutela dels bombers, per recollir algunes pertinences.

La decisió de desallotjar els blocs resulta d'una revisió d'aquests arran de l'incendi que va tenir lloc el 14 de juny a la torre Grenfell, un altre edifici de protecció oficial gestionat en aquest cas per l'Ajuntament de Kensington i Chelsea, a l'oest de Londres, en què van morir almenys 79 persones.

La Policia va confirmar ahir que Grenfell es va incendiar al cremar-se una nevera defectuosa, però el foc es va propagar ràpidament a causa del material inflamable amb el qual estava fet el revestiment que es va instal·lar a l'edifici el 2016, que contravenia les regulacions en aquest país.

Notícies relacionades

Els edificis de Camden van ser rehabilitats entre el 2006 i el 2009 per la mateixa empresa que va reformar Grenfell, Rydon, i tenen el mateix revestiment combustible amb polietilè, entre altres defectes de seguretat.

Després del devastador incendi a la torre de l'oest de Londres, els ajuntaments de tot el Regne Unit revisen la construcció i les mesures antiincendis dels blocs de vivenda pública, per assegurar que són segurs per als seus residents. De 600 edificis en risc, ja s'ha confirmat que almenys una vintena tenen un revestiment no autoritzat.