CIMERA A SICÍLIA

Els líders del G7 arriben a un acord per reforçar la lluita contra el terrorisme

Els mandataris exigeixen un compromís explícit de les companyies d'internet per erradicar l'extremisme de la xarxa

Trump introdueix la nota discordant i impedeix el consens sobre el canvi climàtic

zentauroepp38619890 from left   canadian prime minister justin trudeau  german c170526135203

zentauroepp38619890 from left canadian prime minister justin trudeau german c170526135203 / MIGUEL MEDINA

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Més coordinació dels serveis policials i secrets contra el terrorisme i l’exigència d’un compromís explícit de les companyies d’internet per eliminar els missatges extremistes de les xarxes socials. Aquests són els aspectes més importants de l’acord per combatre el terrorisme a què es va arribar ahir en la cimera del G-7 (les set principals potències econòmiques del món).

Els mandataris dels EUA, la Gran Bretanya, França, Alemanya, el Japó, el Canadà i Itàlia van iniciar ahir la trobada a Taormina (Sicília). És la primera cimera del G-7 en què participen els nous presidents dels EUA, Donald Trump, i de França, Emmanuel Macron. L’acord sobre terrorisme, el primer de tres més, va ser batejat com a Declaració de Taormina.

La declaració conjunta sobre terrorisme era paradoxalment la més fàcil, perquè es tracta d’una qüestió que provoca una repulsa general, mentre que els acords sobre canvi climàtic, migracions i comerç internacional estaven encara sent perfilats a última hora del divendres. Paolo Gentiloni, president del Govern italià i amfitrió de la cimera, va subratllar, pel que fa al clima, que constitueix «una part del nostre futur». Sis dels set líders recolzen l’acord a què es va arribar a París (2015), que va constituir una fita en la lluita contra el canvi climàtic. «De moment els EUA mantenen una posició d’espera», va assenyalar Gentiloni. Els EUA, doncs, van impedir que el G-7 adoptés una posició comuna sobre el respecte de l’Acord de París.

L’ACORD DE PARÍS

Notícies relacionades

Trump va afirmar que està «escoltant les posicions de tots els líders europeus» i que prendrà una decisió al tornar a Washington. La nova Administració nord-americana ja ha desmantellat diverses iniciatives aprovades per l’anterior president, Barak Obama, en favor d’altres sobre l’ús de carburants fòssils. «L’acord de París ha de ser aplicat totalment», va afirmar, alçant la veu en roda de premsa, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

L’acord global que sortirà de Taormina constarà de sis pàgines. A més del terrorisme hi figurarà l’intercanvi comercial planetari, al qual fins avui s’oposa Trump a favor d’acords bilaterals entre països, mentre que la Unió Europea defensa els tractats internacionals com a font de creació de llocs de treball i disminució dels preus dels productes.