Trump s'estrena amb un decret contra l'Obamacare

El president dels Estats Units elimina les referències al canvi climàtic a la web de la Casa Blanca

El Senat confirma els dos primers nomenaments del nou Govern: Defensa i Seguretat Interior

Trump s'estrena amb un decret contra l'Obamacare

JONATHAN ERNST (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / WASHINGTON

Poques hores després de jurar el càrrec amb un discurs d'un populisme extremDonald Trump ha firmat els seus primers decrets des del Despatx Oval de la Casa Blanca. Un dels primers ha sigut enormement simbòlic i ha anat dirigit contra l'Obamacare, com es coneix popularment la reforma sanitària del seu predecessor.

 

El decret no desmantella la llei, una prerrogativa només a l'abast del Congrés, però sí que permet a les agències governamentals ignorar o deixar d'implementar alguns aspectes de la reforma, com el que obliga els ciutadans a pagar una multa si es neguen a contractar una assegurança. Gairebé 20 milions de nord-americans han obtingut una assegurança sanitària gràcies a la reforma de Barack Obama. 

 

El gest deixa clar que la promesa de Trump durant la campanya de buscar la "ràpida revocació" de l'Obamacare va de debò. Però ell i els republicans al Capitoli encara no han ideat un reemplaçament per al sistema que va llançar Obama, i per tant aquesta acció és improbable en el curt termini.

“A l'espera de tal derogació, és imperatiu que el Poder Executiu s'asseguri que la llei s'està aplicant eficientment, prendre totes les accions compatibles amb la llei per minimitzar les injustificades càrregues econòmiques i reglamentàries de l'acte, i preparar-se per proporcionar als estats més flexibilitat i control per crear un mercat d'atenció mèdica més lliure i obert ", assenyala el text del decret presidencial.

El decret té un significat simbòlic i substantiu, i permet a Trump afirmar que ha actuat immediatament per eliminar una llei de salut que ha qualificat moltes vegades de “desastrosa”.

El nou president ha començat a governar amb només dos ministres confirmats en el càrrec, molt lluny dels 10 que va tenir Barack Obama el 2009. A més del general James Mattis, que ocupa la cartera de Defensa, l'altre que ha començat a exercir amb plens poders és el també general retirat John Kelly, que dirigirà la Secretaria de Seguretat Interior. Els demòcrates han aconseguit endarrerir la votació d'altres nominats de Trump. Per complir amb el tràmit al Senat, es necessiten 51 dels 100 vots de la Cambra alta, la majoria simple. Els republicans controlen 52 escons.

CANVI CLIMÀTIC

El canvi d'Administració també s'ha notat immediatament a la pàgina web de la Casa Blanca (www.whitehouse.gov), que ha publicat tota una declaració d'intencions del nou president. El Gabinet de Trump ha recordat el seu compromís d'eliminar les "polítiques perjudicials i innecessàries, com el pla d'acció climàtic d'Obama". Totes les referències al canvi climàtic que apareixien a la web presidencial han sigut eliminades.

En un comunicat, el Govern de Trump també ha recordat que la seva estratègia per protegir l'ocupació passa per retirar-se del Tractat comercial Transpacífic (TPP) firmat amb els països asiàtics. Així mateix, també es refereix a la intenció de renegociar el Tractat de Lliure Comerç (NAFTA) firmat el 1994 entre els Estats Units, el Canadà i Mèxic.

"Durant molt de temps, els nord-americans s'han vist forçats a acceptar tractats que han posat els interessos de l'elit de Washington per sobre dels homes i dones treballadors d'aquest país", diu el comunicat publicat a la Casa Blanca.

A través d'una altra nota, el nou Govern ha condemnat "el perillós clima antipolicial als Estats Units", i ha recordat a més la intenció de construir un mur amb Mèxic per frenar la immigració. "El nostre país necessita una llei més forta, més compromís comunitari i més eficàcia policial", diu el text. En política exterior, la "prioritat" del Govern serà la "derrota de l'Estat Islàmic i d'altres grups radicals islàmics", sense oferir més indicacions.

Notícies relacionades

COMPTE OFICIAL

Trump ja té el seu compte oficial com a president dels Estats Units (POTUS, de les seves sigles en anglès). "Treballant en nom del poble americà per fer Amèrica gran una altra vegada", diu a la breu presentació del perfil. El seu primer tuit redirigeix el lector a la seva pàgina de Facebook, on ha penjat el discurs d'investidura.