REFORMA CONTROVERTIDA

Alemanya aprova poder espiar institucions i ciutadans estrangers

La gran coalició tira endavant una polèmica llei que pretén controlar més els serveis d'intel·ligència

L'oposició i empreses de telecomunicacions denuncien la mesura

undefined35989467 ber526 berl n  alemania   21 10 2016   protesta en la calle 161021182455

undefined35989467 ber526 berl n alemania 21 10 2016 protesta en la calle 161021182455 / WOLFGANG KUMM

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'allargada ombra de l'espionatge torna a ser actualitat a Alemanya. La coalició que recolza el Govern liderat per Angela Merkel ha aprovat avui al Parlament alemany una polèmica llei per reformar el funcionament d'uns serveis d'intel·ligència (BND) molt qüestionats per la seva vinculació a l'espionatge massiu practicat per la NSA nord-americana. Malgrat que l'Executiu assegura que la llei controlarà millor els passos del BND, la llei permetrà espiar individus o institucions estrangers, inclosos altres governs de la Unió Europea.

Aquest apartat preveu la creació d'un organisme independent format per dos jutges i un advocat federal que hauran d'autoritzar l'espionatge proposat per la BND als seus aliats. Segons el Govern, això servirà per detectar possibles atemptats a Alemanya i Europa. “¿Com hem de detectar els terroristes, si no?”, s'ha preguntat el diputat conservador Clemens Binninger.

La cancelleria haurà de ser la que assumeixi la responsabilitat final i ordeni l'espionatge a telecomunicacions internacionals, i els caps del servei d'intel·ligència hauran de comparèixer anualment davant els jutges per donar explicacions. El Govern ja ha remarcat que amb la modificació no es podran interceptar ni accidentalment les comunicacions dels alemanys, cosa que l'oposició ja ha posat en dubte.

FORTA OPOSICIÓ

Notícies relacionades

La llei ha sigut durament criticada per l'oposició i per experts en protecció en la xarxa, que han negat que la corretja se cenyeixi als serveis d'intel·ligència i han denunciat que es dóna marge legal per seguir espiant. Les violacions històriques perpetrades per la Gestapo i la Stasi han fet d'Alemanya un país fortament preocupat per la seva privacitat. Els Verds ja han amenaçat de portar la llei al Tribunal Europeu de Justícia.

Empreses privades de telecomunicacions també s'han queixat. DE-CIX, l'operador del port de connexió a internet més gran del món, situat a Frankfurt, va denunciar al Govern al setembre. Amb la modificació, la BND passa de poder controlar el 20% a controlar tot el flux d'informació d'aquest port.