VICTORIA HISTÒRICA A ITÀLIA

"Ha arribat el canvi", diu Virginia Raggi, la nova alcaldessa de Roma

El Moviment 5 Estrelles, el dels indignats italians, ha guanyat a la capital, a Torí i en 19 ciutats més, tot un revés per a Matteo Renzi

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Ja han passat 24 hores, però el Moviment 5 Estrelles (M5E) sembla no haver reaccionat a la gran victòria d'aquest diumenge en la segona volta de les eleccions municipals, en què ha obtingut l'alcaldia de Roma i de forma inesperada també la de Torí, una de les capitals econòmiques més importants del país. També ha aconseguit la victòria en 19 de les 20 grans ciutats no capitals on s'ha votat.

“Ha arribat el canvi”, va dir exultant la nova alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, durant la festa de celebració del gran triomf en la nit romana. Els indignats han aconseguit guanyar en tots els municipis o circumscripcions de la capital. “Ara estem a punt per governar”, va dir, pel seu costat, Luigi di Maio, vicepresident del Congrés per l'M5S, considerat ja com el futur adversari del primer ministre, Matteo Renzi, en unes eleccions generals.

A Roma i a Torí -també governarà una dona, Chiara Appendino- els indignats de l'M5E han aconseguit el 67,2% i el 54,6% dels vots respectivament. I el que és políticament més important, s'han quedat amb el govern municipal que tenia el Partit Demòcrata (PD) de Renzi. "Piero Fassino (alcalde progressista sortint de Torí) ho ha fet bé, però és hora de canviar cares i generació”, ha declarat Appendino, una economista de 31 anys.

ÚNICS CONSOLS

A Nàpols ha guanyat les eleccions l'alcalde sortint, l'independent d'esquerra i exmagistrat Luigi de Magistris, acèrrim enemic de Renzi, amb el 66,8% dels vots. Els únics consols per al primer ministre són l'alcadia de Milà i la de Bolonya, que seran dirigides pel PD.

Si aquests resultats representen un dur revés per a Renzi, també ho és per a la dreta i el centredreta. Força Itàlia, el partit de Silvio Berlusconi, que es recupera en un hospital d'una operació de cor, ha caigut en picat i només ha vençut a Trieste.

L'antieuropea Lliga del Nord ha perdut en totes les ciutats on s'ha presentat juntament amb els seus tradicionals aliats conservadors. Aquests resultats podrien radicalitzar encara més el partit i fer-lo més pròxim al Front Nacional de la francesa Marine Le Pen. “Amb els moderats, perdem”, ha comentat Matteo Salvini, líder del partit.

Però el gran perdedor, segons coincideixen els analistes, és Renzi. “De l'un (Renzi) contra tots, hem passat al tots contra un (Renzi)”, escriu 'La Stampa', en referència a les coalicions contranatura. En aquesta segona volta, els feixistes, partits de dreta i conservadors han demanat el vot als indignats per batre Renzi.

MOLTES INCÒGNITES

“La derrota (dels progressistes) no ha sigut provocada per la bondat de les propostes adversàries”, adverteix el 'Corriere della Sera', subratllant com el resultat electoral obre, més que tanca, moltes incògnites. Una d'elles és l'oposició de l'M5S a tots els poders fàctics de la capital, des de l'església catòlica fins al 'lobby' de la construcció.

Renzi descarta qualsevol possibilitat de dimissió. “A partir d'ara seré més innovador”, ha promès. “A l'horitzó no hi ha un després de Renzi”, han escrit diversos comentaristes, malgrat que els conservadors han interpretat els resultats com “un avís de desnonament” per al president del Govern.

Notícies relacionades

Itàlia ha castigat els partits tradicionals i donat veu a la protesta dels ciutadans del carrer, l'afluència dels quals a les urnes ha sigut del 50,54%. Les victòries de l'M5S emplacen ara els indignats a perdre la seva virginitat de gestió política i a demostrar amb els fets que el seu programa de “legalitat i transparència” és possible, cosa que , principalment a Roma, no els resultarà fàcil.

""Això només és el principi", ha advertit en tot cas al seu blog Beppe Grillo, el còmic que va fundar l'M5E.