NOVA TRAGÈDIA AL MEDITERRANI

Dramàtica seqüència de com bolca un vaixell de refugiats a Líbia

La Marina italiana rescata 562 immigrants que viatjaven en una precària embarcació de fusta però no aconsegueix evitar la mort d'almenys cinc persones

El vaixell ’Bettica’ de la Marina italiana rescata 500 immigrants davant de la costa de Líbia.

2
Es llegeix en minuts

Nova tragèdia al Mediterrani. Un vaixell pesquer de fusta ple d'immigrants ha bolcat aquest dimecres davant les costes de Líbia i ha provocat la mort d'almenys cinc persones, en un altre desastre al mar del qual, en aquesta ocasió, han pogut ser rescatats 562 persones, ha informat la Marina italiana.

El tràgic succés ha sigut captat per fotògrafs de l'Armada italiana. Les seves instantànies mostren com el vaixell es balanceja violentament abans de sotsobrar i llançar els refugiats al mar. Alguns han pogut pujar al casc de l'embarcació bolcada, mentre altres nedaven desesperadament cap a bots salvavides o cap al vaixell italià 'Bettica'.

En les imatges apareixen també nedadors de la Marina italiana arrossegant els refugiats amb armilles salvavides cap al 'Bettica' per salvar-los. Dones amb mocadors al cap i nens figuren entre els rescatats, dels quals no s'ha facilitat fins ara la nacionalitat.

ARMILLES SALVAVIDES

La patrullera italiana ‘Bettica’ havia anat a rescatar el pesquer després de rebre un SOS emès per telèfon satèl·lit des del vaixell, que navegava en aigües internacionals, a 18 milles de les costes de Líbia, i ha sigut localitzat "en precàries condicions de flotació amb nombroses persones a bord", ha explicat la Marina italiana en un comunicat.

A l'arribar al lloc, la patrullera ha pogut comprovar que el pesquer patia dificultats per la sobrecàrrega i l'excés de passatgers, prop de 600, i s'ha acostat per llançar-los armilles salvavides. No obstant, abans que pogués emprendre el rescat, un moviment sobtat dels passatgers, cansats i nerviosos, ha fet bolcar de sobte el vaixell.

En les tasques de rescat d'aquesta nova tragèdia hi han participat també la fragata 'Bergamini', que ha desplegat un helicòpter, i diverses llanxes zòdiac, cosa que ha permès salvar 562 persones i recuperar els cadàvers de les cinc víctimes mortals, que les autoritats temen que podrien augmentar.

PASTERES EN AUGMENT

El trist episodi d'aquest dimecres es produeix en una setmana en què el nombre de precàries embarcacions amb refugiats que es llancen al mar per arribar a les costes europees han augmentat considerablement amb l'arribada del bon temps i les aigües calmades. Les guardacostes italians han informat que 5.600 immigrants van ser rescatats dilluns i dimarts, i les autoritats creuen que aquest nombre creixerà a mesura que les condicions meteorològiques continuïn millorant.

De fet, segons la Marina italiana, només aquest dimarts han sigut rescatats del mar uns 3.000 immigrants, que havien sigut localitzats a la deriva en 23 embarcacions. A Palerm ha arribat aquest dimecres la nau 'Dattilo' amb 1.053 rescatats, entre els quals havia 260 menors no acompanyats.

UNA NADÓ SOLA A LAMPEDUSA

Notícies relacionades

Mentrestant, a Lampedusa, les autoritats han localitzat una bebè migrant que s'ha quedat sola al món. Segons informa 'La Repubblica', la petita, aparentment de 9 mesos, ha arribat aquest matí amb un grup de 150 immigrants rescatats aquests dies al canal de Sicília, i hauria perdut la mare durant la travessia. Segons sembla, és tot el que han explicat als mediadors culturals del centre d'acollida de Lampedusa alguns dels refugiats que viatjaven amb ella.

En els últims dos anys, més de 320.000 immigrants han arribat per mar a les costes italianes, i s'estima que uns 7.000 han mort ofegats mentre intentaven arribar a Europa, segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).