800.000 persones esperen a Líbia per travessar a Europa, segons Europol i Interpol

Un informe conjunt avisa que el 90% dels immigrants i refugiats utilitzen xarxes de traficants per arribar a la UE

Aquestes bandes criminals van obtenir el 2015 entre 5.000 i 6.000 milions de dòlars de beneficis amb aquest negoci

Fotografia del rescat dels immigrants davant de les costes de Sicília, facilitada per la Marina italiana.

Fotografia del rescat dels immigrants davant de les costes de Sicília, facilitada per la Marina italiana. / REUTERS / GIORGIO PEROTTINO

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

La necessitat que pateixen centenars de milers de persones de fugir de la guerra i la pobresa s'ha convertit en un lucratiu negoci per a les màfies que trafiquen amb persones. Segons un informe conjunt elaborat per les agències de policia Europol i Interpol, nou de cada deu immigrants i refugiats que arriben a la Unió Europea ho fan per mitjà de xarxes criminals que operen a escala multinacional i que van obtenir el 2015 entre 4.400 i 5.300 milions d'euros en beneficis. Unes xifres que podrien disparar-se encara més aquest any, especialment si es té en compte que al voltant de 800.000 persones esperen només a Líbia per fer el salt cap a Europa.

Aquest reguitzell de xifres figura en un informe amb data de maig publicat aquest dimarts per Europol i Interpol. Els dos organismes alerten del fenomen sense precedents al qual s'enfronta Europa i de les conseqüències per a la seguretat del vell continent. “Els guanys que obtenen reforcen les xarxes criminals i tenen un impacte negatiu significatiu a llarg termini sobre l'economia europea”, avisa el director d'Europol, Robin Wainwright, que reclama una cooperació efectiva dels serveis d'intel·ligència. “És important que desenvolupem una profunda entesa de l'àmplia gamma de serveis il·lícits que ofereixen juntament amb els seus mètodes operatius”, afegeix Jürgen Stock, director d'Interpol.

De moment, aquest treball en comú arriba a la conclusió que 9 de cada 10 immigrants utilitzen “facilitadors” per arribar a Europa -en la majoria dels casos grups criminals-, un percentatge que auguren augmentarà a causa de les mesures de control imposades pels governs europeus per impedir que es repeteixi la situació viscuda l'any passat, cosa que portarà al seu torn a una diversificació de les rutes i a un augment dels punts anomenats “calents”.

L'informe identifica un total de 250 punts, 170 dins de la UE i 80 fora, on paren els immigrants i fan el seu agost les xarxes de traficants i “en podrien sorgir de nous en resposta a les fluctuacions en els fluxos migratoris i els canvis en les polítiques i mesures”, apunten.

INSEGURETAT EN ORIGEN

Notícies relacionades

Del que no tenen cap dubte a Europol o Interpol és que aquest fenomen seguirà molt present el 2016. Per començar per la inseguretat i inestabilitat als països d'origen, i, sobretot, per com és de beneficiós per a unes màfies que cobren entre 3.000 i 6.000 euros per persona cosa que va suposar gairebé 6.000 milions el 2015.

Uns diners que podrien acabar en mans terroristes,. “Encara que Europol no ha rebut dades concretes que suggereixin que grups terroristes depenen o cooperen amb grups criminals en les seves activitats il·legals no es pot descartar que els terroristes utilitzin els recursos dels traficants per obtenir els seus beneficis”, assenyala. “Existeix una preocupació creixent que les rutes d'immigració il·legal i les xarxes podrien ser utilitzar per combatents estrangers (gihadistes que van marxar a Síria o Iraq) per tornar a la UE o per grups terroristes com a fonts de finançament de les seves activitats”, afegeix el document sobre un negoci multinacional, amb sospitosos presents en més de 100 països i vinculat a altres activitats criminals com la falsificació de documents i l'explotació de persones.