cumbre borrascosa

Nigèria replica a Cameron després de ser acusada de "fantàsticament corrupta"

El president Buhari diu que no demanarà les disculpes de ningú, però retreu al 'premier' britànic "estar mirant una imatge antiga" del seu país

mbenach33836921 patricia scotland secretary general of the common160511224117 / LEON NEAL

mbenach33836921 patricia scotland  secretary general of the common160511224117
mbenach33835323 this screengrab taken from the parliamentary recor160511224108
Les paraules de Cameron sobre països corruptes, davant la reina Isabel a micro obert.

/

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

“Hi ha el primer ministre i l'arquebisbe de Canterbury al palau de Buckingham i a dalt la reina..." El començament de la història sembla un acudit, però l'assumpte és seriós. David Cameron presideix aquest dijous a Londres una cimera internacional anticorrupció a la qual assisteixen, segons li va dir el primer ministre britànic a Isabel II, “líders d'alguns dels de les més fantàsticament corruptes països al món”. Els micròfons al saló del palau, on assistia a una recepció, el van trair.

Cameron va citar l'Afganistan Nigèria. El president d'aquest país africà, Muhammadu Buhari, és un dels principals participants en la cimera. El seu discurs es titula 'Per què hem d'acabar amb la corrupció junts'. Buhari va resultar elegit president l'any passat sota la promesa de lluitar contra el problema que gangrena el seu país. L'arquebisbe, que va treballar en la indústria del petroli abans de prendre els hàbits, va sortir en defensa seva. Després dels comentaris, Buhari va declarar que no demanarà “a ningú que es disculpi”, però va acusar Cameron d'“estar mirant una imatge antiga” del país. Els afganesos van jutjar el que havia dit el primer ministre d'“injust”. Les dues nacions reben milions d'ajuda del Regne Unit.

Fa un parell de setmanes, un grup d'activistes a Nigèria van enviar una carta a Cameron. “Estem embarcats en una campanya anticorrupció”, assenyalava la missiva. “Però aquests esforços són desgraciadament torpedinats si països com el seu donen la benvinguda als nostres corruptes, que amaguen els seus mal adquirits guanys en les vostres cases luxoses, els centres comercials, les botigues d'automòbils, les escoles privades i en qualsevol altre lloc on acceptin els seus diners sense fer preguntes”. Els activistes estaven referint-se sens dubte a personatges com el president del Senat nigerià, Bukola Saraki, actualment investigat per corrupció, amb diverses propietats luxoses a Londres adquirides amb la seva dona en companyies establertes a les Seychelles i les Illes Verges.

PARADÍS PER A EVASORS

Notícies relacionades

Hi ha cert humor, després de tot, en la celebració d'aquesta cimera. Té lloc en una ciutat on la City és un paradís per als que evadeixen impostos. L'Agència Nacional del Crim estimava l'any passat que “centenars de bilions” de dòlars procedents del crim organitzat es rentaven anualment a través de bancs britànics.

Cameron, l'amfitrió, estava fa un mes tractant de salvar la imatge després de ser esmentat als 'papers de Panamà' com a beneficiari dels negocis del seu pare en paradisos fiscals. La Corona britànica posseeix a més territoris semi-independents al Carib i a les Illes del Canal, alguns dels més grans centres 'offshore'.