EL REPTE GIHADISTA

Un advocat estrella defensarà Abdeslam

Sven Mary, un dels penalistes més prestigiosos de Bèlgica, assumeix la representació de l'únic supervivent del comando que va atemptar a França

El lletrat brussel·lès carrega contra la justícia francesa i anuncia que denunciarà el fiscal de París per violació del secret de sumari

 

  / AFP / AURORE BELOT

2
Es llegeix en minuts

Salah Abdeslam, l’únic supervivent del comando terrorista que va atemptar a París i que va ser detingut divendres al barri de Molenbeek, a Brussel·les, ha escollit per a la seva defensa l’advocat estrella Sven Mary, considerat un dels penalistes més prestigiosos de Bèlgica i un formidable litigant, que ja ha avançat que no pensa cedir a l’enorme pressió de la justícia francesa. Aquest brussel·lès a la quarantena, de cap rapat i barba incipient, perfecte bilingüe flamenc i francès, ha demostrat una vegada més la seva agressivitat anunciant que denunciarà per violació del secret de sumari el fiscal de París, François Molins, encarregat de les investigacions per la massacre del 13 de novembre.

Mary, descrit com «un dels deu millors advocats penalistes» de Brussel·les pel rotatiu La Capitale, acusa Molins d’haver revelat informacions obtingudes en el primer interrogatori d’Abdeslam. «La lectura d’una part de la conversa en roda de premsa constitueix una violació» del secret d’instrucció, va declarar ahir. Molins va explicar dissabte que Abdeslam havia confessat que «volia fer-se explotar a l’Estat de França» la nit dels atemptats, però al final es va «fer enrere».

«Abdeslam és de summa importància per a aquesta investigació. Jo diria que val or. Col·labora, es comunica, no manté el seu dret al silenci. Crec que seria interessant donar temps al temps, perquè jo hi pugui parlar, perquè els investigadors hi puguin parlar», va declarar Mary a la televisió pública RTBF. Aquest advocat, que quan era jove va jugar a l’equip dels juvenils de l’Anderlecht, considera que l’atac és la millor defensa.

Dissabte ja va anunciar, després de reunir-se 10 minuts a la comissaria amb Abdeslam, que aquest s’oposarà a ser extradit a França, que el persegueix per la presumpta participació als atacs que van causar 130 morts i centenars de ferits a París.

Notícies relacionades

Sven Mary, que també va defensar Fuad Belkacem, cap del grup salafista Sharia4Belgium, va ser contactat a finals del 2015 per l’entorn d’Abdeslam, que buscava un advocat per si el fugitiu era arrestat. Al diari Le Soir, Mary havia expressat: «A mi el que em motiva és lluitar contra l’arbitrarietat i l’abús de poder. I aquí estem just en això». Sol·licitat després de l’arrest, Mary no va dubtar gaire a acceptar-ho, tot i que va reconèixer que «un cas com aquest et canvia la vida», fins i tot «la dels teus familiars».

L’advocat d’Abdeslam va topar ahir amb noves revelacions. Segons va explicar el ministre belga d’Exteriors, Didier Reynders, el detingut va confessar que estava «a punt per tornar a preparar alguna cosa a Brussel·les». «Hem trobat una gran quantitat d’armes en les investigacions, i una nova xarxa al seu voltant a Brussel·les», va afegir Reynders.