La gent menja fulles dels arbres per sobreviure a Madaia

La ciutat espera l'arribada de l'ajuda de l'ONU després de més de sis mesos de setge de l'Exèrcit

Els 42.000 habitants de la localitat no tenen ni menjar, ni medicines, ni combustible

32331993 60-madaya-3 / AP

32331993 60-madaya-3
A toddler is held up to the camera in this still image taken from video said to be shot in Madaya on January 5, 2016. Warnings of widespread starvation are growing as pro-government forces besiege an opposition-held town in Syria and winter bites, darkening the already bleak outlook for peace talks the United Nations hopes to convene this month. To match MIDEAST-CRISIS/SYRIA-TOWN  Handout via Social Media Website      ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

/

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÖDICO / BARCELONA

La localitat siriana de Madaia, assetjada per l'Exèrcit des del juliol passat, espera l'entrada d'ajuda després que el règim de Damasc hagi autoritzat l'accés de l'ONU. Unes 42.000 persones hi estan atrapades i corren el risc de morir de fam. Segons Metges Sense Fronteres (MSF), al desembre van morir 23 persones, sis d'elles criatures de menys d'un any, al centre sanitari que l'organització recolza.

La situació és dramàtica en aquesta localitat pròxima a la frontera amb el Líban. En una conversa per internet, l'activista Nassir Ibrahi ha explicat a Efe que la gent s'està menjant les fulles dels arbres per sobreviure. Només els més afortunats poden comprar arròs amb els diners que els envien els seus familiars des de l'exterior als llocs de control governamentals. Però en aquests punts, el quilo d'arròs pot arribar gairebé als 200 euros, i la llet en pols, gairebé a 400.

Sota zero sense calefacció

La lluita per la supervivència és diària a temperatures sota zero i sense electricitat ni combustible per alimentar les estufes. Cremar fustes és l'única calefacció disponible. D'aigua sí que n'hi ha "perquè la ciutat està coberta de neu", segons l'activista. 

Les medicines també falten a Madaia, on només queda un hospital de campanya "amb molt poc instrumental i recursos", apunta Ibarhi. Save The Children ha assegurat que a més de casos de desnutrició severa han augmentat els casos d'hepatitis A i de malalties de la pell. 

Notícies relacionades

Des de l'octubre no entren ni aliments ni medicines ni combustible a l'assetjada Madaia, tot i que l'ONU ha demanat diverses vegades poder-hi accedir. Els habitants no tenen llibertat de moviment, i els punts de control, les mines terrestres i els franctiradors envolten la ciutat, segons Save The Children. L'oenagé denuncia que el menjar s'està utilitzant com a arma de guerra a Madaia i a altres ciutats assetjades.

Segons dades de l'ONU, 4,5 milions de persones resideixen en zones de difícil accés a Síria. D'aquestes, 400.000 es troben en àrees assetjades. L'organització denuncia que durant l'any passat només el 10% de les peticions d'ajuda humanitària que va fer van ser ateses. A més de Madaia, les Nacions Unides tenen el permís de les autoritats sirianes per accedir a les poblacions de Fua i Kefraya.