"Han sigut 12 hores esperant que entressin a rematar-nos"

Un policia que va sobreviure a l'atemptat explica amb detall l'atac dels talibans a l'ambaixada espanyola

L’ambaixada espanyola a Kabul, aquest dissabte.

L’ambaixada espanyola a Kabul, aquest dissabte. / AP / RAHMAT GUL

1
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

¿Què va passar a Kabul? L'atac que un comando de talibans va portar a terme a la capital afganesa està envoltat d'interrogants. No obstant, a poc a poc, es van coneixent més detalls del que va passar. I emergeix el relat del malson que van viure els policies espanyols que eren a l'ambaixada espanyola, on dos van perdre la vida.

L'atac va començar amb l'explosió d'un cotxe bomba. Així ho ha explicat un dels policies nacionals que era a l'ambaixada i que ha penjat el seu testimoni al seu compte de Facebook: el policia José Sánchez Fornet, que va ser secretari general del Sindicat Unificat de Policia. L'agent va aconseguir sobreviure després de passar "12 hores en un búnquer" de l'ambaixada "mentre rebien ràfegues de trets i granades".

Segons aquest policia, el cotxe bomba va explotar "contra la porta" de la delegació. L'explosió va ser tan potent que "va arrasar mitja illa de cases". "Un minut després [els talibans] han entrat a l'assalt" de la delegació espanyola, s'han dirigit a les zones altes de l'edifici, per ocupar posicions estratègiques. Des d'aquí, els assaltants disparaven contra tot el que es movia. "Han ocupat les teulades", explica el policia, que ha afegit que després de l'explosió "l'ambaixada va quedar destrossada".

BÚNQUER EN MAL ESTAT

El supervivent explica que "a Jorge (García Tudela) el van matar el primer perquè la seva habitació és a la planta 0". "Ens vam refugiar al búnquer, encara que no era segur perquè una de les portes no tancava pels desperfectes de l'explosió", explica el policia, que relata com tot indica que Isidro, l'altre agent mort, va ser abatut quan volia rescatar el seu company Jorge. "Isidro i ... Van sortir a buscar Jorge perquè no contestava i possiblement li van disparar des de la teulada. Allà va quedar i no podíem sortir perquè havien ocupat posicions estratègiques en altura".

Del seu relat es desprèn que els talibans van deixar el cos del primer policia com a 'esquer' per disparar i matar aquells que, com Isidro, intentessin anar a rescatar-lo. "Han sigut 12 hores esperant que entressin a rematar-nos. Al final els americans els van neutralitzar. Però l'atac era contra la nostra ambaixada i qui digui el contrari menteix", diu el testimoni.

Notícies relacionades

El relat deixa patent com, al contrari del que va assenyalar el president del Govern, Mariano Rajoy, els talibans sí que van atacar l'ambaixada, van ocupar l'edifici durant hores i van matar tots els funcionaris que van poder.