RECONEIXEMENT A UNA NACIÓ DEL MAGRIB
El Nobel de la pau premia la transició i el diàleg a Tunísia
El comitè atorga el guardó al quartet que va impulsar la recerca del consens
L'únic país on va triomfar la 'primavera àrab' rep la notícia amb esperança
La societat civil tunisiana es va emportar ahir el premi Nobel de la pau. Una distinció a una inèdita transició política que no hauria sigut possible sense la mediació dels representants de l'anomenat Quartet de Tunísia.
El premi representa un reconeixement internacional a l'únic país àrab on l'aixecament popular ha conduït a l'establiment d'un Estat democràtic. Això sí, s'enfronta a dos importants desafiaments que només es poden combatre en el mateix camí del consens entre tots els actors polítics: el gihadisme i la crisi econòmica. I, és clar, el guardó projecta al món, avui, la imatge que els tunisians desitjaven; o sigui, la d'un país pacífic.
El comitè Nobel va prendre la decisió d'atorgar al quartet aquest reconeixement per la seva «contribució decisiva a la construcció d'una democràcia pluralista després de la revolució de l'any 2011». «No només és un premi per a Tunísia, sinó també per a tot el món àrab perquè, encara que som l'excepció, pot contribuir a fer que altres països seguin a negociar cap a la pau», va declarar a aquest diari Mouna al-Abed, membre del Consell d'Advocats de Tunísia. Per a Al-Abed, el combat tunisià ha de continuar per consolidar una transició capaç de «reconciliar els uns i els altres», o sigui, les forces islamistes i liberals que durant el procés de canvi van protagonitzar multitud de manifestacions que van polaritzar la societat tunisiana.
EL GOVERN D'UNITAT / No obstant, les dues posicions ideològiques tornen a acostar-se després que el president tunisià i líder del partit liberal Nida Tunis, Beji Caid Essebsi, elegit democràticament en unes urnes transparents el mes de desembre passat, anunciés la formació d'un Govern d'unitat nacional. Al-Abed va subratllar que aquest nou Govern ha de seguir treballant «per donar al país feina, dignitat i llibertat», els tres pilars sobre els quals es va assentar la revolució dels gessamins. I d'això, ahir, va parlar tota la classe política tunisiana.
Els islamistes d'Al-Nahda, que van mostrar el seu suport en tot moment al diàleg nacional encapçalat pel quartet, van expressar la seva «alegria» i «satisfacció» perquè Tunísia «ha sigut l'únic país de la primavera àrab que s'ha salvat d'un conflicte més gran i que ha aconseguit superar les traves de la postrevolució. «Només hem de mirar els exemples d'altres països sublevats que han tingut una deriva molt perillosa», va assenyalar a aquest diari el ministre d'Ocupació i Formació Professional, l'islamista Zied Laadhari, per a qui la clau d'aquest triomf ha sigut el «diàleg» entre totes les forces polítiques.
El guardó arriba en un moment molt crític per a Tunísia per la galopant crisi econòmica des de la caiguda del règim de Ben Ali, accentuada arran dels dos últims cops terroristes al Museu del Bardo i el complex turístic de Soussa. Des que l'Estat Islàmic (EI) va irrompre al país a través de les xarxes dinamitzadores i les cèl·lules adormides, Tunísia pateix un problema molt greu de seguretat. Tant els actors polítics com la societat civil debaten diàriament sobre el futur d'un país que «primer va superar l'inici d'un conflicte civil i ara s'enfronta al sanguinari grup terrorista», en paraules de l'analista polític Anis Morai, que va subratllar la «importància del premi per combatre el terrorisme, tornar a atraure els turistes i projectar al món una imatge positiva del país».
«AIRE FRESC» / Segons la central sindical UGTT, el guardó representa un «corrent d'aire fresc» per al país, després de gairebé quatre anys de dificultats els episodis més foscos dels quals -sense comptar els últims atemptats- es van produir al febrer i al juliol del 2013, quan grups extremistes van assassinar els líders d'esquerra Chokri Belaïd i Mohammad Brahim. Ahir se'ls recordava, igual que als turistes morts en els atemptats. «A tots els hem de dedicar aquest premi», va manifestar Sami Tahri, membre de la UGTT.
Notícies relacionadesEl president tunisià, Beji Caid Essebsi, també va celebrar el premi: «En aquests temps difícils, és important preveure i esperar que aquest tipus de bones notícies ajudin a mostrar que el panorama no és del tot negre», va afirmar.
La decisió del comitè Nobel va rebre també l'aplaudiment internacional. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va subratllar que «el reconeixement pertany a tots aquells que van donar vida a la primavera àrab i que s'esforcen per salvaguardar els sacrificis de tants». La cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, va afirmar que el de Tunísia «és el model a seguir per resoldre la crisi a la regió: unitat nacional i democràcia». H
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- IRPF Compte amb llençar les teves declaracions d’hisenda d’anys anteriors: poden investigar-les
- Comissió Operació Catalunya L’exvicepresidenta Sáenz de Santamaría nega la policia patriòtica: «Em va tocar exercir el poder, però mai el vaig disfrutar»
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
- Ciclisme Vos obsequia la Vuelta amb un triomf de prestigi a Sant Boi
- TRIOMF A MONTILIVI L’immortal Stuani ressuscita el Girona, que fuig del descens
- El protagonista Marcus Thuram, el nen de la Barça Escola