Barcelona, protagonista
La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
L’estratègic sector econòmic de la ciberseguretat ja factura 1.473 milions d’euros i dona feina a més de 10.500 professionals
especialitzats en la protecció de dades informàtiques.

La ciberseguretat guanya força a Catalunya. El sector català acull ja un total de 557 empreses especialitzades en la defensa dels sistemes informàtics, un creixement del 7,9% respecte a l’any 2023, però que s’eleva fins al 58,2% si es compara amb l’ecosistema que hi havia l’any 2018. Així es desprèn de l’informe presentat ahir per Acció, l’agència per a la competitivitat empresarial de la Generalitat de Catalunya.
La radiografia detalla que aquestes companyies van facturar 1.473 milions d’euros a Catalunya el 2024 (+18,4%) i que ja ocupen 10.672 professionals (+12,8%). "El sector de la ciberseguretat creix molt per sobre d’altres àrees productives de l’economia catalana, fet que posa en evidència que és importantíssim", va explicar Joan Romero Circuns, director executiu d’Acció.
L’informe, el setè que elabora l’agència catalana, remarca com el sector creix a remolc del cibercrim, un repte global que també va a més. El 2024, els ciberatacs van tenir un impacte econòmic mundial de 9,5 bilions d’euros. A Espanya, els incidents van augmentar un 15%, alhora que les agressions contra la Generalitat es van disparar un 38% entre el 2022 i el 2024, segons un altre estudi publicat la setmana passada per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
Estafes més sofisticades
Els experts adverteixen, a més, que les amenaces a la ciberseguretat són i seran una tendència a l’alça contra institucions i empreses de tota mena de mides i sectors. "Anticipem que, amb la intel·ligència artificial, les estafes seran molt més sofisticades i efectives [...]. Ningú se salva", va remarcar Laura Caballero, directora de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
Això explica que fins a un 83% de les companyies catalanes que contracten serveis de ciberseguretat siguin pimes. Caballero va detallar que, actualment, les empreses dediquen un 10% del seu pressupost tecnològic general a reforçar la protecció dels seus sistemes, però que diversos estudis apunten que aquesta inversió creixerà fins al 15% en els pròxims anys.
Davant d’aquest panorama, els dos experts aposten per augmentar el suport al sector local mitjançant la contractació pública o les subvencions. "Les amenaces posen de manifest la necessitat de protegir les dades, els sistemes i les persones per garantir la seva seguretat", va remarcar Romero. "Poques vegades trobem una confluència tan important entre un sector que creix tant i una necessitat tan gran per a les empreses".
Impulsar la formació
Un dels grans reptes és que falta talent especialitzat en ciberseguretat, ja que la demanda de les empreses de professionals del sector creix a un ritme superior a l’oferta. Per aquesta raó, com va anunciar Caballero, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya oferirà un projecte de ciberacadèmia per impulsar la formació.
Notícies relacionadesAltres experts del teixit local, com Jordi Puiggalí, cofundador de la start-up de ciberseguretat Secrets Vault, també van demanar posar tots els recursos sobre la taula, i van exposar que l’elevada inversió de potències com els EUA permet no només liderar el mercat, sinó també atraure el talent d’altres llocs, com els països europeus.
La radiografia del sector posa dades a aquesta realitat. Amèrica del Nord és el continent més potent en ciberseguretat, amb una facturació que, el 2024, va ascendir fins als 134.040 milions de dòlars. La segona posició va ser per a Europa, amb 65.170 milions, i la tercera per a Àsia, amb 62.860 milions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- Torna el mític Tren Granota
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- BCN reobrirà una casa modernista per a concerts de música clàssica
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
- Ciclisme Vos obsequia la Vuelta amb un triomf de prestigi a Sant Boi
- TRIOMF A MONTILIVI L’immortal Stuani ressuscita el Girona, que fuig del descens