TRAGÈDIA A L'ÀSIA

La població de Kàtmandu comença a tornar a les cases que no van caure a causa del terratrèmol

El coordinador dels equips mèdics de l'OMS ha assegurat que el més preocupant és "el control de malalties"

Un home dret entre la runa d’un edifici destruït pel terratrèmol del Nepal.

Un home dret entre la runa d’un edifici destruït pel terratrèmol del Nepal. / MENAHEM KAHANA (AFP)

2
Es llegeix en minuts

La població de Kàtmandu ha començat a tornar a les cases que no van ser destruïdes ni van quedar seriosament afectades pel terratrèmol que va devastar fa una setmana el Nepal, després que els últims dies no s'hagin registrat importants rèpliques. Un veí de l'àrea de Kalanki que ha decidit tornar a casa seva, Goma Sherestha, ha afirmat que ho ha fet perquè "ara també és arriscat viure en tendes per motius sanitaris. Molts s'estan posant malalts".

El coordinador dels equips mèdics de l'Organització Mundial de la Salut al Nepal, Ian Norton, ha assegurat aquest dissabte que el que més els preocupa "és el control de malalties" i que estan atents als brots de diarrea, pneumònia i altres malalties lligades amb la falta d'higiene i la pluja. A l'hora de decidir o no tornar a casa seva, l'enginyer civil Khagendra Bhurtel ha dit que la gent hi pot tornar "sense por si no hi veuen defectes estructurals", encara que ha aclarit que hauran de consultar els experts si hi ha esquerdes visibles.

RETORN ALS POBLES

Molts altres ciutadans han decidit deixar la capital i tornar als seus pobles. "Molta gent està deixant la vall (de Kàtmandu) per iniciativa pròpia. El nombre està augmentant dia rere dia, ja que volen ser útils als seus pobles i estar amb els seus familiars", ha assenyalat el portaveu del Ministeri de l'Interior nepalès, Laxmi Prasad Dhakal. Aquest mateix ministeri ha difós aquest dissabte les últimes dades relatives al nombre de víctimes per la tragèdia i ha situat el total de morts lleugerament per sobre de les 6.600 persones i el de ferits, en 14.500.

Aquest matí, un nou terratrèmol de 5 graus en l'escala de Richter, que ha tingut lloc al districte de Lamjung, a l'oest de la capital nepalesa, ha tornat a sacsejar el país, segons ha informat el Servei Geològic dels Estats Units (USGS).

Notícies relacionades

El Consorci de Reducció de Riscos al Nepal, una entitat en què participen organismes de les Nacions Unides, calcula que el terratrèmol ha generat al voltant de 2,8 milions de desplaçats interns (la població del país és de 28 milions de persones). La mateixa font ha assenyalat que el terratrèmol ha destruït unes 160.786 cases i 143.673 han resultat afectades.

El terratrèmol de 7,8 graus ha sigut el de més magnitud al Nepal en 80 anys i el pitjor a la regió en una dècada des que un altre sisme ocasionés més de 84.000 morts al Caixmir.