Els nepalesos es rebel·len contra la inoperància del seu Govern

Les autoritats se senten desbordades i no poden canalitzar l'ajuda pel sisme

La pluja, el fred i la falta d'aliments bàsics provoquen els primers incidents

Ampolles d’aigua subjecten les cames d’un ferit enun hospital de Kàtmandu, ahir.

Ampolles d’aigua subjecten les cames d’un ferit enun hospital de Kàtmandu, ahir. / REUTERS / DANISH SIDDIQUI

1
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

La desesperació i el nerviosisme han desembocat quatre dies després del sisme en episodis violents amb les forces de seguretat a Kàtmandu, on a hores d'ara encara falten aliments i altres béns bàsics i molts suporten al carrer el fred i la pluja. El Govern s'ha vist desbordat per la magnitud d'una tragèdia que ja supera els 5.200 morts i el seu escàs progrés a millorar les condicions de vida dels 2,5 milions de ciutadans de la capital ha acabat en picabaralles diverses.

Milers de locals van esperar ahir a l'estació d'autobusos que els promesos 250 vehicles els portessin a zones menys afectades o a les localitats dels seus familiars, dels quals no tenen notícies. Però quan l'espera es va revelar inútil, la ira es va dirigir cap a les forces de seguretat. Els concentrats també van atacar un camió de subministrament d'aigua, autobusos i altres vehicles. El Govern va haver d'enviar els agents antiavalots per protegir el Parlament i controlar el pillatge.

EL PAÍS, SUPERAT / Kàtmandu va reconèixer ahir que està superat davant el pitjor terratrèmol en més de vuit dècades. «Hi ha hagut diversos errors en la gestió de les tasques de rescat», ha assumit a la televisió pública Minendra Rijal, ministre de Comunicació.

«En condicions normals un Govern seria capaç d'atendre 10, 20 o 30.000 necessitats. Però si parlem de vuit milions com ara, necessites una mica de temps», ha explicat Geoff Pinnock, del Programa Mundial d'Aliments, a AP.

Els avions d'ajuda internacional continuen arribant al congestionat aeroport de la capital però el Govern té problemes per canalitzar-la. A les zones més remotes han començat a arribar-hi els helicòpters, tot i que el flux d'ajuda de moment encara és insuficient.

Notícies relacionades

Ahir va ser rescatat pels equips francesos un supervivent després de 82 hores atrapat entre les ruïnes d'un hotel. Rishi Khanal ja reposa a l'hospital sense que es temi per la seva vida. Khanal ha revelat que va haver de beure els seus propis orins, que estava envoltat de cadàvers i que ja havia perdut l'esperança de sobreviure.

Un sisme de 7,9 graus dissabte va assolar Kàtmandu i altres zones del paupèrrim país, que encara no s'ha recuperat de la guerra civil, acabada el 2006. Algunes estimacions assenyalen que la factura de reconstrucció augmentarà a 5.000 milions de dòlars.