«El Nepal necessitarà més turistes que mai»

«El Nepal necessitarà més turistes que mai»_MEDIA_1

«El Nepal necessitarà més turistes que mai»_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts
MARTÍ BENACH / BARCELONA

Lluís Belvis (Barcelona, 1953), cònsol general del Nepal a Espanya, és un apassionat entusiasta del país més tortuós del món, on ha viatjat en 116 ocasions. Com a alpinista el 1985 va dirigir la primera expedició catalana que va coronar l'Everest. Encara està impactat pel sisme.

-¿Què sent transcorreguts uns dies de la catàstrofe?

-Molta tristesa, no ho he superat. Impotència. El terratrèmol ha segat la vida de milers de famílies. Les xifres són esgarrifoses. El Nepal ha quedat completament destrossat, i costarà molts esforços recuperar-se. Sense l'ajuda internacional serà impossible.

-¿Quina és la seva tasca principal ara mateix com a cònsol?

-Donar la cara, informar, coordinar la solidaritat i l'ajuda que ens ha ofert molta gent. La situació és molt difícil i encara recent, però l'ajuda humanitària serà determinant.

-¿Quines són les prioritats?

-Salvar vides, rescatar les persones, recuperar els cadàvers i procedir a les cremacions, per evitar contagis i malalties. El país està de cap per avall i faran falta més voluntaris. Qui vulgui cooperar, hi ha d'anar. Els turistes, val més que ajornin el viatge. El Nepal els necessitarà després per superar el terratrèmol econòmic.

-La distribució de l'ajuda humanitària topa amb obstacles.

-Sí, l'aeroport de Kàtmandu pateix un col·lapse important. A més, el Govern no té suficient experiència per organitzar aquesta ajuda. La situació és molt complicada i ens supera a tots, no tan sols als nepalesos.

Notícies relacionades

-¿Quines possibilitats hi ha de trobar i rescatar els muntanyencs desapareguts?

-Depèn de les zones on estiguin, de la neu i de les allaus. Encara és aviat per saber-ho.